Breaking News

Tyre för ruttplanering

Tyre är en enkel tredjepartsprodukt för planering av rutter till min GPS med Google Maps eller Google Earth som underlag. Tyre togs först fram för att kunna skapa ruttfiler till TomToms GPS:er då det inte fanns någon egen produkt för detta från TomTom. programet har sedan utvecklats och kan idag skapa filer för de flesta GPS:er som kan ta emot externa ruttfiler. Själva ruttplanen bygger på waypoints (koordinatpunkter på kartan) mellan vilka GPS:en sedan planerar ”snabbaste” eller ”kortaste” vägen beroende på vilket val jag gjort på min GPS. Har jag långa avstånd mellan dessa waypoints så kan olika GPS:er göra olika val för bästa väg men sätter jag dem tätare så minskar förstås den risken. Antingen väljer jag alltså att markera punkter som jag absolut vill passera och låter GPS:en välja väg mellan dessa punkter eller så gör jag tätare markeringar med waypoints för att tydligt tala om vilka vägar som ska väljas. Den stora fördelen som jag ser med Tyre är att den använder Google Maps som underlag och personligen tycker jag att det är ett av de bästa kartunderlagen att arbeta med och då framförallt möjligheten att även se flygfoto. Tyre är helt gratis och kan laddas hem från följande adress: http://www.tyre.tk/ Det finns en viss begränsing i hur många waypoints jag kan sätta ut men jag har aldrig haft några problem med mina rutter om jag hållt mig till att göra en rutt per dag, det blir också ganska behändigt att hantera framför allt om jag vill göra flera alternativ att välja mellan.

Format som Tyre klarar:
TomTom (itn-filer)
Garmin (gpx-filer)
Google Earth (kml-filer)
Google Earth (kmz-filer)
Navigon (freshroute)
Navigon (rte-filer)
BMW (tar.gz -filer)
Ozi Explorerfiler (rte)
Ozi Explorerfiler (rt2)
Excel CSV (;) (csv-filer)
Excel CSV (,) (csv-filer)

Se en demo! (ta gärna upp den i fullstort skärmfönster med hjälp av pilknappen längst ner till höger)

Check Also

Varm, torr och sval på resan

Oavsett om du är ute på en eftermiddags-, dags- eller veckotur så blir turen så …

Lämna ett svar