Breaking News

Norges Tak 2013

Norges Tak 2013, 6-13 Juli. Den ultimata sällskapsresan på MC! En resa med SMC Travel  till den norska fjällvärlden med de allra högsta topparna! Vi färdas uteslutande på asfaltsvägar och finns det någon grusväg så är det ett valfritt alternativ. Resan är öppen för SMC medlemmar och anmälning via SMC Travels egen hemsida eller direkt med kansliet i Borlänge. Följ informationen på SMC Travel och SMCs medlemstidning MC Folket. Välkommen med på den ultimata MC resan, MC-touring när den är som allra bäst!

Rutten
Resan kommer att ta oss från Gagnef i Dalarna via Rättvik, Mora, Sälen till Trysil och vår första övernattning där. Vi far sedan vidare mot Åkreströmmen, Övre Rendalen, Atna och Enden innan vi når Rondane och Rondanevägen. I Folldal fortsätter vi sedan västerut mot Dovre för att slutligen nå Dombås och tredje övernattningen. Nu bär det av mot fjordlandskapet ner genom den mäktiga Romsdalen och innan vi riktigt når fram till fjorden svänger vi upp mot Trollstigen. Vi fortsätter sedan vägen ner mot fjorden för att ta färjan över till Stranda och fortsätta över fjället till Hellesylt. Här väljer vi sedan att låta motorcyklarna vila och vi tar färjan in genom Geirangerfjorden. På väg genom fjorden njuter vi av mäktiga fjäll och alla de gårdar som klamrar sig fast längs fjällsidorna. Vi beskådar också det mäktiga vattenfallet de sju systrarna innan vi till sist når Geiranger. Vi tar en tur upp längs Örnvägen och Örnesvingen innan vi slår läger för natten. Morgonen där på fortsätter vi upp mot Dalsnibba 1500 meter över havet. Vägen går sedan vidare ner genom dalgången till Lom där vi åter får en natts vila. Nu har vi nått Norges riktiga tak och vi tar oss upp genom dalgången till Sognefjäll med toppar en bra bit över 2000 meter, den allra högsta Galdhöpiggen 2465 möh och Norges högsta fjäll. Efter detta bär det så åter av ner mot fjorden och den här gången Norges längsta fjord Sognefjord, hela 20 mil lång. Fjorden är också på sina djupaste ställen ner mot 1300 meter djup. Väl där så når vi Laerdal och vägen över Aurlandsfjället med Stegastein och Aurlandsfjorden innan vi ger oss in i Morias mörker för att uppleva världens längsta fordonstunnel 24 km lång. Vårt nattläger slår vi sedan i Borgund. Nu bär det av hemåt igen via gamla E16 innan vi tar av över Hemsedalsfjället ner till Gol och Fagernes. Nu har vi bara en mindre skogsöverfart innan vi når Mjösa, Norges största sjö, där vi har den sista övernattningen. Sista dagen och hemfärd och då droppar en efter en av på vår väg mot Sverige igen och den som vill och som det passar följer med till Gagnef/Djurås E16 och avslutar turen där.

Boendet
Vi har ett blandat boende med allt från vandrarhem till så kallade norska hytte (små campingstugor som kan vara enkla men också ha dusch och toalett). Vi undviker att packa oss allt för tätt så i fyrbäddsstugor sover vi två och i sexbäddsstugor sover vi max fyra. De större stugorna har nästan alltid dusch och toalett men två nätter har vi enklare stugor med dusch och toalett i servicehus. Det ingår alltid täcken och kuddar i alla stugor så det enda som behöver tas med är sänglinne (lämpligen ett reselakan(typ siden) som tar minimal plats i packningen). Här ges ett inköpstips med rabatt på ett sådant lakan!

Mat
Frukost (som ingår i priset) serveras antingen på hotellet/vandrahemmet eller så tillreder vi den själv i den största stugan eller på tunet utanför stugorna i solens sken. Möjlighet till lunch bjuds varje dag mellan 13-14 och skulle något annat gälla så meddelas detta vid frukost (lunch ingår inte i priset för resan) För de som så önskar samlas vi runt 19 varje kväll för middag  på något lämpligt ställe med gångavstånd från där vi bor (middag ingår inte i resans pris).

Annat som är lämpligt att ta med sig är termos för varmt vatten till fika, tallrik och bestick för frukost. Guiderna har med sig kaffepulver och the-påsar och ibland kanske lite tilltugg till fikat (ingår i priset)
Guiderna har med sig punkteringslagning, verktyg, startkablar, enklare rese-medecin och enklare sjukvårdsmaterial.

Körning
Vi färdas alltid i lugn takt och delar även upp oss i grupper om det behövs. Vi håller oss dock borta så mycket vi kan från de större och mest trafikerade vägarna och väljer hellre små och MC vänliga. Vi tar tät stopp för att sträcka på benen, fika eller inta lunch (aldrig mer än 50-70 minuters körning i ett sträck). Vi kör med en guide i täten som visar vägen och en guide i kön som bevakar om det händer något och om någon måste stanna eller får stopp efter vägen. Resan passar för alla typer av MC så bara du njuter av att grensla och köra din MC och kan få med den packning(oftast alldeles för mycket) som du behöver så funkar det hur bra som helst för denna resa!

SMC Travels pris för resan: Resan kommer upp på SMC Travels hemsida under oktober och kommer även att annonseras i MC-Folket samma månad, så bevaka anmälan där!

Se filmen från resan 2010! http://youtu.be/fuDjLBGGPDg

Rutten i grova drag! (klicka på ”större karta” så visas rutten)

Visa större karta

Visa större karta

Tips för packningen (generell packlista för MC-touring som anpassas för storlek på tur och säsong): https://www.mctouring.se/mctour/uploadfiles/webbshop/Cheklista_MCtouring_2007.pdf

Check Also

Svenska Pärlor Nordkalotten 2021

Svenska Pärlor Nordkalotten 20–30 juli 2021 En alternativ resa till den planerade resan Lofoten med …

One comment

  1. Lars-Gunnar Wedin

    Deltog på denna resa, turen var helt sanslöst fin. Helblå himmel (förutom ca en 1/2 dag med regn),fria vyer i princip hela tiden. Arrangemangets upplägg är helt toppen, kompetenta reseledare lotsade oss tryggt . Resekamraterna med olika ålder o bakgrund fungerade helt ok tillsammans!, bara en massa ++++!.

Lämna ett svar