Breaking News

Norge Grustouring 2012

Norge Grustouring 2012 18-25 Augusti. Norge Grustouring är ett nytt koncept! Det är helt enkelt MC-Touring när den är som bäst på både asfalt och grus men där grusvägarna överväger. Varför gör vi då ett sådant upplägg? Jo det är för att kunna komma längre ut i det enormt stora vägnät som finns både i Sverige och Norge och se platser som vi aldrig kommer riktigt nära om vi bara håller oss till det allmänna och asfalterade vägnätet. Vi kommer också längre bort från den stora semestertrafiken och vi kan i många stunder avnjuta fjället och övrig natur på samma sätt som vid en vandring. Detta är alltså inte ”Grusbus” eller enduro/offroadkörning utan det enda som skiljer mot vanlig MC-touring är att det oftare är grusvägar i det allmänna vägnätet plus några norska bomvägar (privata vägar som får köras mot avgift) . Norska grusvägar är också välkända för sin höga standard och ibland väljer jag hellre en fin grusväg än en asfalterad väg som inte sett omläggning på ett antal år, i alla fall om jag vill ha komfort. Det krävs alltså ingen speciell vana av grus och lämplig modell på motorcykel kan som exempel vara Honda Varadero, BMW 1200GS, BMW F650GS, Honda Africa Twin, Honda Transalp, Yamaha Tenere, Suzuki Vstrom med många fler. Lämpliga däck kan som exempel vara Metzeler Tourance, Michelin Anakee med flera lämpliga däck bra för både asfalt och grus.

Boende
Vi kommer att bo på norska campingplatser och hyttegrender i små och större stugor med toalett och dusch i servicebyggnad strax intill. Ett enkelt men trivsamt boende. Alla stugor är utrustade med täcke och kudde, eller dyne och pute som det heter på norsk, så det enda som behöver plockas med på resan för sovandet är lakan och örngott, då lämpligen ett reselakan som är lätt att packa. Glöm inte heller handduk!

Mat
Frukost ingår i paketet och tillreds av gruppen tillsammans i frukostlag, varje deltagare är med och dukar fram en frukost under resan. I frukosten ingår Gröt, lingonsylt, fil eller yoghurt, müsli, ost och skinka, margarin eller smör, bröd, kaffe eller the och givetvis norska Lomper. Vi guider står för alla inköp! Vi bjuder även på kaffe och the med tilltugg för fikapauser i det gröna. Lunch och middag betalas av varje deltagare på plats och vi guider ser till att det finns lämpliga alternativ för detta mitt på dagen mellan 13-14(lunch) och på kvällen samlas vi mellan 19-20 för gemensam avgång till middag. En lunch ingår även i priset på resan.

Rutten
Rutten i grova drag med eventuella mindre justeringar t.ex. på grund av väder och vind. Resan kommer att ta oss från Gagnef upp genom Dalarna till Norska gränsen och sedan vidare mot Elverumstrakten och upp genom Österdalen. Vi far sedan vidare genom Rondane mot kanten av Dovre innan vi tar av mot Gudbrandsdalen och Dombås. Från Dombås tar vi sedan vägen över fjället till Vågå och Ottadalen innan vi fortsätter upp mot Jotunheimen och Valdresflya efter riksväg 51. Från Valdresflya tar vi sedan åter riktning mot Gudbrandsdalen och Vinstra för att sedan följa Peer Gyntvägen söderut mot Mjösa, Norges största insjö. Därifrån bär det sedan uppåt igen över fjället mot Österdalen. Nu är vi åter nere i skoglandskapet och vi letar nya fina vägar fram emot gränsen och återresan till Dalarna och Gagnef där vi avslutar det hela, eller var helst det passar att avvika sista dagen. Det blir ungefär 60% grus och 40% asfalt och vi väljer för det mesta mindre vägar i det allmänna vägnätet. Om väder och vind tillåter kommer vi också att göra ett par toppbestigningar i den norska fjällvärlden.

Vi kommer även att kunna tillhandahålla ruttfiler för TomTom och Garmin till den som så önskar, finns färdigt några veckor före avfärd.


Körningen
Vi färdas i lugn takt och håller för vägarna normal hastighet. Vi tar täta pauser och kör aldrig längre än en timme i stöten. Vi håller ihop med en guide i täten och en i kön men vi kan också dela upp oss på platser där vi finner det lämpligt. Vissa sträckor ges också möjlighet att köra på egen hand för valfria fotostopp etc. Flera av vägarna är så kallade bomvägar med avgift men alla avgifter ingår i resan och betalas gemensamt av guiden.

Övrigt
Annat som är lämpligt att ta med sig är termos för varmt vatten till fika, tallrik och bestick för frukost. Guiderna har med sig punkteringslagning, verktyg, startkablar, enklare resemedicin och enklare sjukvårdsmaterial.

Kostnad
Förare 4950 kr, passagerare 4750 kr, inkl 7 övernattningar i 4-6 bäddsstugor, frukost(som vi guider inhandlar och som vi tillreder gemensamt i frukostlag), en lunch samt alla bomavgifter. Var och en betalar själv bränsle samt övrig mat och privata utgifter.
Intresserad av att hänga med
Har du frågor, kontakta Hans Rönnegård på e-postadressen hans@mctouring.se, telefon till bostaden 0241-61242 eller mobiltelefon 072-2046200. Göran Svensson på e-postadressen goran@mctouring.se, mobiltelefon 073-9403335.

Det går ockå bra att kontakta SMC Travel på telefon 0243-669 70 (Växel).

Boka din resa här: https://www2.svmc.se/travel

Resevillkor SMC Travel

Check Also

Svenska Pärlor Nordkalotten 2021

Svenska Pärlor Nordkalotten 20–30 juli 2021 En alternativ resa till den planerade resan Lofoten med …

Lämna ett svar