Breaking News

Bra att veta inför resa med MC – Tips, råd och instruktioner

Bra att veta inför resa med MC eller också när jag bara njuter härlig MC-touring på hemmaplan. Det är tips och ideér att ta till sig av och omsätta så att det passar. Det är också information om hur jag agerar om olyckan skulle vara framme. Självklart är det något vi ska försöka undvika så långt det är möjligt men skulle det hända någon av oss eller andra trafikanter så är det bra med vissa grundläggande kunskaper. Vi plockar också med dokumentet FULL KONTROLL från SVEMO ett dokument som varje motorcyklist bör ha läst. FULL KONTROLL tar på ett bra och pedagogiskt sätt upp vad det är som får motorcykeln att reagera som den gör och hur jag som förare bör agera för att ha FULL KONTROLL! Med den kunskapen i bagaget blir det ännu lättare att få ut det mesta av härlig MC-touring. Så se detta som tips, ideér, råd men också instruktioner om hur saker hänger ihop och fungerar.


CHECKLISTA UTRUSTNING

Vad ska jag ha med mig på resa med motorcykel? Självklart beror det både vad det är för typ av resa(hotell eller tält), hur länge jag ska vara borta, vilka klimat jag kommer att färdas i. Vi har därför satt ihop en enkel checklista med tips och ideér som jag kan ha som stöd när jag går igenom behoven för just den här resan. Allt som finns på listan ska inte med utan det ska ses som tips, ideér och råd. Är vi fler på resan så kan vi även dela upp viss utrustning så att alla inte tar med samma saker, gäller då främst verktyg, mediciner och annat bra att ha i fall att.

Ladda ner checklista för utrustning här(PDF)!

Här finns en artikel med information runt utrustning och packning(PDF)!
Här finns också en video i ämnet: https://www.youtube.com/watch?v=3xW7VDpLkFQ

HUR FÄRDAS VI SOM GRUPP PÅ MC
Här har vi tagit fram lite gemensamma regler som ökar trivseln men också säkerheten på vår resa. Det som står här är sådant som vuxit fram som erfarenheter efter många år med gruppresor på MC. Inför varje resa så går guiderna alltid i genom dessa punkter och det finns då även möjlighet att ställa frågor och kommentera det som nämns här. Det är givetvis viktigt att vi ser det som resans gemensamma regler och riktlinjer och vi alla då förstår varför vi har dom.

Ladda ner Hur vi färdas som grupp på MC här(PDF)!

OM OLYCKAN SKULLE VARA FRAMME
Som vi redan tidigare nämnt så är det givetvis något vi undviker så långt det bara är möjligt men skulle det ändå hända så är det bra att vara förberedd. Checklista MC olycka är ett enkelt dokument som punkt för punkt beskriver hur vi bör reagera vid en olycka. Skriv gärna ut detta dokument och lägg det i en plastficka och sätt det i locket på en packväska eller väskan med första förband, för en sådan har du väl med dig? HLR Rådets(Hjärt- och Lungräddnings rådet) olika instruktioner hur jag ska agerar om någon slutat andas är också mycket viktiga att ta till sig. Dessa råd har jag nytta av att bära med mig varje dag oavsett om jag kör MC eller inte.

Ladda ner Checklista MC-Olycka här(PDF)! (för utskrift)

HLR Rådets instruktioner
Ladda ner instruktion HLR Barn här(PDF)!
Ladda ner instruktion HLR Vuxen här(PDF)!
Ladda ner instruktion HLR Drukning här(PDF)!
Ladda ner hur jag häver ett Luftvägsstopp här(PDF)!

FULL KONTROLL – SVEMO
Instruktionsboken FULL KONTROLL har du kanske redan stött på i MC Folket SMC eftersom den getts ut den vägen. Instruktionen är från början skapad i Norge men därefter översatt till svenska helt enkelt för att den är så bra. Den beskriver på ett mycket pedagogiskt och enkelt sätt vad det är som händer med de krafter som släpps lösa när vi kör vår motorcykel och varför motorcykeln reagerar som den gör och vad vi ska göra för att tygla dessa krafter på bästa sätt. Har du inte läst den tidigare så ta dig gärna tid en kväll och gör det.

Ladda ner FULL KONTROLL från SVEMO här(PDF)!

Har du synpunkter eller kommentarer till ovanstående råd och instruktioner får du mycket gärna höra av dig till oss!

mctouring.se / Hans Rönnegård / hans@mctouring.se

Check Also

Svenska Pärlor Nordkalotten 2021

Svenska Pärlor Nordkalotten 20–30 juli 2021 En alternativ resa till den planerade resan Lofoten med …