Breaking News

Nordkapp 2013

Nordkapp 2013, 16 – 27 Juli

Följ med på ett riktigt MC-äventyr till de nordligaste delarna av Europa med ett besök på Nordkappsklippan som den självklara vändpunkten. Vi färdas genom stora skogar och över stora fjällvidder i det nordligaste av Sverige, Finland och Norge och njuter utsikt över majestätiska fjäll och fjordar längs den norska ishavs- och atlantkusten från Finnmark och Troms i norr till Nordland och Tröndelag längre söderut. Från Bodö och söderut ner mot Trondheim följer vi den kända Kystriksveg 17. Vi färdas mestadels på asfalt men det kan även bli någon mindre grussträcka. Vi övernattar tillsammans i typiska norska hytte eller modell vandrarhem.  Det blir många mil så det är bra om du är van att tillbringa hela dagen på din MC men vi kör aldrig längre körpass än 50-70 minuter innan vi tar paus.

Resan

Vi startar vår resa i Storuman där vi träffas för vår första övernattning. Från Storuman tar vi oss sedan upp genom Sverige till Pajala. Vi färdas sedan vidare över gränsen och upp genom de tusen sjöarnas land Finland för att nå Kirkenes längst österut på vår resa och ett stenkast från den ryska gränsen. Från Kirkenes söker vi oss sedan längs ishavskusten upp mot Mageröya och Nordkappsklippan. Vid Nordkapp ges vi möjlighet både vid midnatt och på förmiddagen dagen därpå att ta oss upp till klippan, då får vi två chanser om vädret och framför allt den beryktade dimman skulle rulla in. Vi far sedan ner längs kusten till Alta där vi har nästa stopp. Nu går färden vidare ner längs den nordnorska kusten med sitt fantastiska fjäll och fjordlandskap med Lyngenalperna och Senja som riktiga utropstecken. Vi har också en övernattning i Tromsö, Nordnorges största stad, innan vi åter fortsätter ner längs mindre och mer kustnära vägar via Senja till Ofoten och Narviksområdet. Vår fortsatta resa tar nu sikte mot Kystriksveg 17 som startar i närheten av Saltstraumen, strax utanför Bodö, där vi har ytterligare en övernattning. Sedan fortsätter vi längs Kystriksveg 17 och passerar platser som Svartisen och Helgelandskusten ner till Nesna. Nu är vi inne på den sista biten på vår resa som då tar oss ner mot Brönnöysund, Torghatten och till slut Steinkjer, strax norr om Trondheim, där vi avslutar resan för den här gången. Läs mer om Kystriksveg 17 här!

Boende

Vi kommer att bo på vandrarhem och typiska norska hytte. Vi bor två och två men även ibland fyra i samma hytte/stuga. Våningssängar förekommer. Täcken och kuddar finns varje natt så det räcker att ha med sig ett reselakan. Dusch och toalett är ibland i hytten/stugan men annars i servicehus på campingen eller i korridoren utanför rummet.

Mat

Vi äter frukost som vi tillreder tillsammans i frukostlag var morgon(ingår i resans pris). Lunch(ca kl 13-14) och middag äter vi ute på något lämpligt ställe(frivilligt och ingår inte i resan pris). Vissa dagar kan det vara lämpligt med en lunchpacke då det är lite sämre ställt med lunchställen men då sägs det till vid frukost eller dagen innan.

Vi kommer att färdas en lång sträcka, ett par tre dagar med sträckor runt 50 mil, men vi kommer också att ha dagar när vi inte alls kör så långt. Vi har aldrig längre körpass än 50-70 minuter innan vi tar paus, antingen en kortare mellan eller en längre för fika och lunch.

Vi kommer att ha ett antal färjeturer(ca 9 beroende på vald rutt) på allt från 15 minuter upp till 60 minuter och då främst efter Kystriksveg 17 (kostnaden för färjor ingår i resan). Vi kommer också att ha några bomvägar (kostnaden för dessa ingår också i resan). Inträdet på Nordkappsklippan ingår i resans pris.

Annat som är lämpligt att ta med sig är termos för varmt vatten till fika, tallrik och bestick för frukost och eventuellt lunch. Guiderna har med sig kaffepulver och thepåsar (ingår i resans pris). Guiderna har med sig punkteringslagning, verktyg, startkablar, enklare resemedicin och enklare sjukvårdsmaterial.

Pris och anmälan

Pris för resan kommer att läggas ut på SMC Travels Hemsida där det också finns möjlighet att anmäla sig direkt eller få ett telefonnummer till SMC kansli för anmälan.
Resan är för SMC medlemmar så är du inte redan medlem så skynda att se till så du blir det 🙂
Frågor och funderingar

Har du frågor, kontakta Hans Rönnegård på e-postadressen hans@mctouring.se, telefon till bostaden 0241-61242 eller 072-2046200 på mobilen.

Rutten till Nordkapp (grova drag)


Visa större karta

Rutten från Nordkapp via norska kusten (grova drag)


Visa större karta

Check Also

Svenska Pärlor Nordkalotten 2021

Svenska Pärlor Nordkalotten 20–30 juli 2021 En alternativ resa till den planerade resan Lofoten med …

Lämna ett svar