Breaking News

Test av underställ

Varm och go eller kall och ruggig?

Hur var minnet av din senaste MC-tur? Oavsett om solen skiner eller om det regnar så kan MC- turen lätt gå över i obehag om kroppen börjar bli fuktig och kylan börjar tränga sig på. Det allra viktigaste för att känna välbehag på turen är att kroppen får vara torr och det oavsett om det är värme eller regn som gör mig fuktig och blöt. En fuktig kropp och blöta kläder låter energin mer eller mindre rinna ut ur kroppen och jag blir snabbt nerkyld och börjar känna mig kall och ruggig. Slutsatsen är att jag ska hålla mig så torr det bara går för då har jag bäst förutsättningar att vara så där lagomt varm och go, oavsett väder, som jag vill vara på en härlig MC tur.

Hur håller jag mig torr?

Ja en av de viktigaste förutsättningarna är att få bort den fukt som skapas av mig själv så att den inte blöter kläderna som jag har närmast kroppen. Min egen kropp avdunstar stora mängder vätska på en dag och fastnar all den fukten i kläderna ja då blir jag rejält fuktig om inte blöt. Men vad är då lösningen? Jo det är balans! Det gäller att uppnå en så bra balans som möjligt mellan kroppens avdunstning och klädernas egenskap att ventilera bort all fukt.

Det pratas idag mycket om olika membran och deras förmåga att andas (ventilera). Visst det finns idag allt från riktigt bra membran med hög kvalitet och membran som är lite sämre, men det är oftast inte det som är det största problemet utan det är vad jag har för kläder under. Om jag har kläder under som inte ventilerar spelar det ju ingen roll om membranet fungerar. Idrottare kan idag, med den klädteknik som finns, justera och styra exakt vilken mängd fukt som passerar genom varje lager och på så sätt reglera kroppstemperaturen till den mest optimala. Varje skidåkare i landslaget har idag sin egen utprovade klädkollektion helt personligt anpassad. Det kanske är överkurs för mig på min MC-tur, men visst kan även jag ta del av samma teknik och på så sätt hitta min egen favoritkollektion. Det viktigaste är att ventilera rätt och på så sätt använda min energi till rätt saker.

Vad har vi då att välja på?

Vi börjar med att konstatera att bomullskläder lämnar vi hemma för användning i hemmets skyddade vrå eller på det klimatanpassade kontoret. Bomull förlorar nästan helt sin förmåga att ventilera om den blir fuktig och det på grund av att bomullsfibrer binder fukt. Det gäller istället att söka material som inte är fuktabsorberande och som är vävt på ett sådant sätt att jag får en bra ventilering av fukt från kroppen. Här presenterar jag några sådan material och i mitt test även upplevelse av dem vid aktiv MC-touring.

Polyester

Av Polyester kan vi göra både tunna och tjockare material och bra exempel är tunna underställ, t-shirts men också kläder i Fleece som finns i många olika vävningar. Polyesterkläder känns sköna och behagliga att bära och framför allt Fleece har blivit riktigt populärt, främst då som värmande plagg.

Polypropylen

Eller mer rätt Polypropen är en termoplast som inte binder fukt och därför precis som Polyester fungerar bra för att göra funktionskläder som ventilerar bort fukt från kroppen.

Ull

Ett riktigt gammalt traditionellt material som har kommit i ropet igen. Det som annars är nytt är att det idag går att väva materialet på ett sådant sätt att jag slipper känna stickiga ulltrådar. Framför allt är det rejält märkbart med Merinoull som inte har samma karaktär som vanlig ull och därför känns mindre stickig. Ullstickade material har ofta också den egenskapen att de värmer även om de är blöta.

Bambu

Bambu är ett ganska nytt material i våra kläder men det är också det material som jag blivit mest fascinerad av. Materialet är mycket mjukt och extremt elastiskt. Vem kunde tro det om en Bambupinne! Materialet har också en annan intressant egenskap för det är anti-bakteriellt och riskerar då inte att mögla på samma sätt som andra textilier när det blir fuktigt.

Outlast

Ja då handlar det inte så mycket om naturmaterial utan högteknologi, särskilt rymdteknologi. Med Outlast blir kallt varmt och varmt kallt vilket ju är aldeles förträffligt. Med hjälp av mikroskopiska parafinkappslar i materialet förflyttas värme från från varma delar som då kyls och värme till kalla delar som då värms, kan det bli bättre!

Vård av funktionskläder

Hur vårdar jag då kläder i så kallade funktionsmaterial? Ja efter som materialet i sig oftast är fuktavvisande så tar inte heller kläderna upp så mycket smuts. Lorten följer med fukten rakt igenom kläderna eller hamnar på ytan. Ofta kan det räcka med bara en avsköljning och torkning så är kläderna OK att använda igen. Ja ullkläder ska helst bara hängas upp och lufttorka över natten och sedan är det bara att köra igen. Eftersom skiten inte fastnar lika bra luktar det oftast inte lika mycket om kläder i dessa material. Jag har under många år tvättat mina funktionskläder med något som kallas SPORTTVÄTT i tvättmaskinen, en sådan tvätt tar 35 minuter och använder 30 eller 40 graders vatten och har fungerat mycket bra. Men viktigast av allt följ instruktionerna från tillverkaren så blir det helt rätt!

Vad har jag då testat?

Jag valde en blandad kompott med fokus på underställ (lager 1) och jag vände mig till tillverkar som jag ofta möter i MC eller sportsammanhang men jag valde också ett par billigare alternativ som jämförelse. Här nedan beskriver vi de olika tillverkarna, materialen och modellerna av klädkollektionen.

Rukka

Outlast THERMO (Outlast)
Technica ACTIVE (100% Polypropylen)

Woolpower

Lite (Merinoull 80%, Polyamide 20%)

BambooGreen

Walking Outdoors (Bambu 93%, Elastan 7%)

Haglöfs

Merino Actives (Merinoull 100%)

Halvarsson

Outlast/Merino Wool (Outlast 51%, Merinoull 49%)
CoolMax (Polyester 80%, Nylon 20%)

Biltema

Long Underwear (100% Polyester)

Jula

Underställ Bluewear (100% Polyester)

Alla underställ som testats bestod av långa underbyxor samt överdel med lång ärm. Jag berättade även för leverantörerna att jag är 185 lång och väger ca 80kg vilket ledde till att vissa skickade storlek XL och andra storlek L. Storlekarna varierar ganska kraftigt och det går inte att utgå från samma måttstock för alla. Materialen i underställen är ofta ganska töjbart så det finns en hyfsad stor justermån och formbarhet. Det gäller också att få kläderna att sitta lite tajt och helst inte hänga på kroppen och det för att få bästa möjliga funktion.

Här kommer nu själva testet och en tabell där jag ställt upp ett antal parametrar som jag tyckt varit viktiga och där jag sedan gjort en bedömning för respektive ställ. Som sagt ingen fullständig vetenskaplig undersökning men väl den känsla som jag fått under sommarens och höstens alla MC-turer, det blev ca 800 mil totalt med dessa olika ställ.

Resultat
Ja det är inte lätt att utse en direkt vinnare för det beror ju på vilka förutsättningar som ska uppfyllas? Är det kallt? Är det varmt? Ska det vara mjukt? Är det under 15 grader och jag inte räds en viss stickighet ja då vinner ställ med 100% Merinoull. Över 20 grader ja då finns det flera allternativ och då blir det även tydligt att vävningen kan spela stor roll, ju varmare det blir desstå glesare väv önskas för bästa ventilation och komfort. Mellan 15-20 grader ja då funkar det med plagg från båda grupperna så där har vi ett tydligt överlappsintervall. Det är kanske också det temperaturintervall som är det allra bästa för oss motorcyklister? Åtminstone jag trivs bäst i spannet 16-20 grader. I detta temperaturintervall är det oftast lättast att hålla god balans på värme och kyla, med full MC mundering och på tur någonstans i stora vida världen. Mitt favoritplagg blev WalkingOutdoor tillverkat av Bambu, det gav mig den bästa känslan när temperaturen låg mellan 15-25 grader.

MCFolket_ Understallstest_2012

Var hittar jag dessa underställ?

Här nedan finner du länkar till de leverantörer som deltog i detta test!

Haglöfs finns att hitta hos de flesta välsorterade sport- och friluftsbutiker. Det går också att läsa mer om deras ställ på Hemsidan!

Rukka hittar jag hos de flesta MC handlare som för kläder för hos hojåkare och det går även där att läsa mer på Hemsidan!

Bambustället hittade jag hos Bambooisgreen.se i Bodafors, Hemsida! Tänk på att det gäller Bambu Basic med 93% Bambu och 7% Elestan. Andra som också för Bambu är t.ex. Idefixteko i Surahammar, Hemsida!

Halvarsson ställ hittar jag också hos de flesta välsorterade MC handlare och det går även att läsa mer på Hemsidan!

Wollpower, med placering i Östersund, är experter på ullkläder. Även Woolpower finns att hitta hos välsorterade sport- och friluftsbutiker. Det går också att läsa mer på Hemsidan!

Biltema och Jula behöver kanske ingen närmare presentation men hos dem hittar du även andra former av underställ som är både bra och prisvärda, inte samma kvalitet som de dyrare ställen men användbara och prisvärda.

Check Also

Varm, torr och sval på resan

Oavsett om du är ute på en eftermiddags-, dags- eller veckotur så blir turen så …

Lämna ett svar