Breaking News

Snabbmat utan kök och hett vatten!

Ja hur konstigt den låter så finns det möjlighet att få sig ett varmt mål mat utan vare sig trangia, eller annat friluftskök, eller ens hett vatten! Heater Meals heter en amerikansk produkt som först togs fram för USAs arme men som nu finns tillgänglig även för oss friluftsmänniskor. Heater Meals är ingen frystorkad mat utan helt vanliga rätter som genom upphettning(tillagning) och sedan lufttät förslutning konserveras för en hållbarhet på 3-4 år. Som sagt konserverad mat är ju inget konstigt men hur får jag den varm utan kök eller hett vatten? Jo här används ungefär samma teknik som i så kallade värmekuddar. Värmekuddarna blir och hålls varma genom att starta en kemisk reaktion på samma sätt gör jag här men istället för en lagomt låg värmande temperatur så blir det istället hett, så hett att maten i medföljande påse värms upp. Maten kommer aldrig i kontakt med de kemiska ämnena utan hålls i sin väl förslutna påse under uppvärmningen. Maten håller också riktigt god klass och smakar riktigt bra och är välkryddad. jag skulle kunna ta den köttgryta som jag testat och lägga upp i en finare skål och servera direkt på lunchbordet och jag tror ingen skulle reagera nått speciellt. Personligen tyckte jag Lamgryta med Curry smakade mycket bättre än många andra liknande grytor som jag köpt på burk. Innehållet hade också centimetertjocka köttbitar så det var även ordentligt tuggmotstånd. Frystorkad mat är självklart lättare men då krävs också att jag har med mig ett lämpligt kök och bränsle till det samma, med Heater Meals räcker det med bara maten.

Det mest speciella med denna mat är uppvärmningen i övrigt är det inget konstigt. Jag kommer alltid att ha ett paket i min packning i fall jag hamnar på nått ställe där ingen mat finns att få men magen kurrar och det skulle sitta fint med något varmt. Jag har även testat att laga till det hela ute på en vintertur i -15 grader och det fungerade hur bra som helst. Jag valde dock att lägga påsen en aning isolerad så att värmen inte försvann rakt ut i vinterkylan. Innan jag startade tillagningen hade även matpaketet legat ute i 2-3 timmar i kylan för att verkligen utmana förutsättningarna.

Som sagt, Heater Meals kan varmt rekommenderas och det går att köpa produkten från Touringbutiken eller direkt från Heater Meals men då får jag köpa lite fler portioner åt gången.

Påsen som jag värmt maten i fortsätter att vara varm upp till 2 timmar efter matlagningen, så när maten är uppäten så är det bara att stoppa påsen innan för jackan så får jag del av lite överskottsvärme. OBS kontrollera först att den blivit tillräckligt sval för annars kan det även bli bränt fläsk!

Här finns en video från vårt eget vintertest i -15 grader!

Om du själv provat får du gärna skriva en kommentar här nedan om din upplevelse av produkten.

Instruktion med Henrik Rahm från Heater Meals!

Check Also

Varm, torr och sval på resan

Oavsett om du är ute på en eftermiddags-, dags- eller veckotur så blir turen så …

Lämna ett svar