Breaking News

Slingrande vägar med GPS

Nu finns det en funktion som ger mig precis vad jag söker på min MC tur! Det är TomTom som har funktionen ”Slingrande vägar” och som ger mig nästan exakt det jag söker när jag letar fina hojvägar. I tidigare tester har jag inte haft tillgång till eller hittat den här funktionen men efter tips har jag nu hittat den på en av de senaste versionerna av TomTom Rider. Jag har även testat funktionen på några av de bästa hojsträckorna här hemma och det funkar till 90%! I vissa fall fanns fler slingrande alternativ och då var det inte helt säkert att den alltid valde det absolut bästa för mig som hojåkare. Märk dock att varje gång blev det i alla fall långt mycket bättre än alternativet ”snabbaste” eller ”kortaste” vägen och i mer parten av fallen blev det klockrent!

Jag gjorde så att jag lade in en navigering från ort A till ort B och vid varje nytt försök med olika orter så valde GPS:en en av de bästa rutterna för MC, även om det vare sig blev den ”snabbaste” eller den ”kortaste”. I princip riskerade jag aldrig att hamna på någon större väg som t.ex riks- eller europaväg, för fanns det alternativ som inte förlängde sträckan allt för mycket så valdes den istället. ”Omvägen” kunde dock bli så mycket som 40-50% längre men jag har ju alltid möjligheten att tacka nej och ta snabbaste och rakaste vägen, men varför skulle jag göra det? Jag fick också varje gång en beräknad tid för sträckan så jag lätt kunde se hur mycket längre tid den skulle ta än den normala navigationen.

För mig framstår TomTom mer och mer som det bästa alternativet när jag direkt på plats vill hitta nya härliga hojvägar på MC-turen. Garmin är fortsatt bäst om jag kör helt färdigplanerade rutter för då blir det exakt som jag valt, men på de flesta turer jag kör så är det ju själva grejen att det dyker upp nya och oprövade alternativ som jag kanske inte testat tidigare. Att Garmin också helst väljer de bästa miljö- och trafiksäkerhetsmässiga alternativen gör tyvärr inte det hela bättre då det oftast är större vägar på riks- och europanivå (gäller vid direkt planering på plats och inte om en färdig plan redan gjorts på hemmaplan, då får jag alltid det alternativ jag valt).

Får du chansen prova ”Slingrande vägar” med TomTom GPS så kan jag lova dig att du kommer att få många härliga vägar att lägga på minnet 🙂

Hur ställer jag då in Slingrande vägar?

Jag hittar funktionen under ”Meny” (klickar på kartan när jag startat GPS:en), jag tar sedan valet ”Alternativ”, bläddrar sedan med pilknappen till menyalternativet ”Planeringsinställningar” och väljer den funktionen, klickar sedan i alternativet ”Planera alltid slingrande vägar”. Jag fortsätter sedan genom alternativen och svara på de frågor som kommer och som det passar mig bäst för den här turen. Frågorna handlar t.ex om ”Undvikande av grusvägar”, ”Varna för vägtullar och färjor”. I slutet av frågebatteriet så får jag möjlighet att ställa in känslighetsgraden. Med känslighetsgraden kan jag styra hur små vägar som ska väljas. TomTom markerar även i texten att ju mindre vägar som väljs så ökar också tiden för att ta sig mellan två orter, men det är ju hela grejen med en skön MC tur. Det är inte målet utan vägen som är resan värd!

Check Also

Varm, torr och sval på resan

Oavsett om du är ute på en eftermiddags-, dags- eller veckotur så blir turen så …

2 comments

  1. Håller med om att denna funktion är bra. Kör ofta med den. Tyvärr har ju denna GPS från TOMTOM en STOR miss i mina ögon. Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att i datorn lägga en rolig rutt och sedan få in den i GPS:en. Om man använder tex Googel Maps som är enastående för egen planering så tycker jag att TOMTOM borde se och lära av dem. Då, och först då, skulle jag rekommendera denna GPS till någon annan. Att ta sig från A till B funkar den utmärkt till. Hoppas någon som läser detta rättar mig och säger att jag har fel och säger hur man gör. Tyco’s program funkar inte fullt ut heller. När man matar in det i maskinen så väljer GPS:en snabbaste eller kortaste vägen och då är ju allt förstört…

  2. Jag gör alla mina förplanerade rutter i Tyre och för mig funkar det riktigt bra. Det du möjligen måste tänka på är hur du placerar dina waypoint punkter, det gäller att placera dem en liten bit in på varje vägavsnitt du vill åka och aldrig i korsningar. När jag gör på detta sätt funkar det till 98,5%. Den gång det inte funkade hade jag slarvat lite och lagt lite för långt avstånd mellan punkterna med flera möjliga val. Sedan ibland vill jag bli överraskad och då lägger jag långt mellan punkterna och väljer ”Slingrande vägar” som planerings alternativ och då blir det riktigt roligt 🙂

Lämna ett svar