Breaking News

Slådalsvägen

Efter starten i Lesja, som nästan genast börjar med serpentiner, så når du snabbt bommen och det lilla skjulet där du betalar för din resa. Färden fortsätter sedan i långa böljande serpentiner på vår väg upp från dalen och utsikten blir bara bättre och bättre över både fjäll och dal. Du når ganska snabbt trädgränsen och då öppnas landskapet ännu mer och du har milsvidd utsikt framför allt mot norr och väst. Åt väst kan vi följa dalgången som längre ner bildare den höga och välkända Romsdalen med Trollveggen. Du fortsätter genom ett böljande kalfjällslandskap och passerar även högsta punkten på 1190 m.ö.h. Tyvärr misspryds naturscenariot lite av den kraftledning som följer din väg över fjället, men det är kanske något du måste tåla i dagens moderna samhälle.

Snart öppnar sig en dalgång i fjället och du har nått den del som gett namn åt vägen, Slådalen. Här kan du se hur detta fjällandskap utnyttjas i det moderna jordbruket med både odling och djurhållning högt uppe på fjället. På din väg ner genom dalen passerar du fler gamla sätersvallar och det gäller att se upp för en och annan fårskalle som snabbt kan titta fram bakom nästa kurva.

Vart efter resan bär av nedåt genom dalen så växer landskapet och det blir fler och fler gårdar med aktivt jordbruk. Du har också fin utsikt över Finndalen och Ottadalen. Väl nere i Vågåmå, som är ett mindre samhälle, så har du tillgång till all service. I Vågåmo har också Norge ett av sina hängglidscentra och det är inte ovanligt att du kan få se en mängd hängglidare som svävar över ”samhället”, om vädret så tillåter. Här i Vågå kan du också välja att ta vägen upp Blåhö på över 1600 meter över havet med en fantastisk utsikt.

Visa större karta

Check Also

Video mctouring.se

Vi har nu sålt de sista av våra VIDEO filmer (DVD filmer) så nu finns …

Lämna ett svar