Breaking News

Rondanevägen

IMG_0211Rondanevägen, riksväg 27 Norge, en av 18 nationella turistvägar i Norge. Vägen sträcker sig från Muen på Venabygdsfjället och Sollia kyrka till Folldal vid kanten av Rondane och Dovre. Vägen går över Venabygdfjället, eller Sollia kyrka, ner mot Atnadalen och passerar mellan Rondane, Norges äldsta nationalpark och Alvdalsfjällen. Många fjäll runt 2000 meter över havet. I passet mellan Venabygd och Atnadalen når vägen som högst runt 1000 meter över havet och med en fantastisk utsikt söderut längs med Gudbrandsdalen men också in över Rondane. Vägen ingår i det allmänna vägnätet och är öppen hela året. Vintertid är den dock normalt stängd mellan klockan 22-08, mellan Venabygd och Enden, och om vädret inte tillåter överfart genom passet. Är det stängt där så blir det till att åka runt över Folldal, Dovre och Dombås för att komma till Ringebu i Gudbrandsdalen, en resa på ca 22 mil istället för 3,5 mil.

DSC00248Det finns många härliga stopp efter vägen som är väl värda sin tid och ett som sticker ut lite extra är Sohlbergsplassen. Harald Sohlberg är en av Norges nationalkonstnärer. Han har målat ”Vinternatt över Rondane” och det är just ett motiv från den platsen med Rondane i månsken. Här har också norrmännen lekt med arkitekturen, något man gjort längs med alla 18 nationella turistvägar. I just detta fall har de byggt en ramp för att få den rätta utsikten. Rampen är bygd i betong utan att man tog bort ett enda träd och då kan det bli lite spektakulärt.

P1000301Strax innan jag når Folldal har jag också möjlighet att svänga in och ta Grimsdalsvägen en annan av mina populäraste vägar i Norge, jag brukar kalla den ”en fjällvandring på två hjul genom Rondane”. Missa inte den! För den som gillar gruvor och gruvhistoria så är Folldal ett riktigt eldorado. Här finns gruvhåll mest över allt längs fjällsidorna men då också många härliga forvägar som fortsatt är farbara för den som gillar lite mer äventyr vid sidan av det allmänna 🙂

 

Länkar:

Rondanevegen.no

Nasjonaleturisveger.no

En video med delar från Rondanevägen, ca 2,30 in i filmen!Visa större karta

Check Also

RESOR 2023 mctouring.se

Reseprogram 2023! Följ med på en härlig upplevelse med MC-touring i fokus. Vi kör resor …

Lämna ett svar