Breaking News

RAM Mounts fästen

För att fästa min GPS på styret så har jag under en längre tid använt fästen från RAM Mount. Idag levereras också Garmins och TomToms MC GPS:er med ett RAM Mountfäste, så det är tydligt att det inte är mycket som talar för någon annan variant. RAM Mounts idé är en gummiklädd aluminium kula som gjutits med olika fästplattor och på så sätt getts olika möjligheter för montage. Det finns varianter för U-bygel runt styre eller ramrör, fästplattor med olika hålmönster, sugkoppar för glasytor, skruvfästen för backspegel på MC, kläm- och skruvfästen för snabb hantering och många andra varianter. U-bygeln som kanske är den mest användbar finns i dimensioner för de flesta motorcykelstyren och även till små tunna rör runt styre och instrument. Tanken är att jag skaffar just det fäste som passar mig bäst och sedan väljer jag längd på den arm som jag fäster i kulan på motorcykeln. I den andra änden av armen sätter jag min utrustning som även den har då fått en gummikula monterad. På utrustningen, t.ex GPS:en, har kulan olika hålplattor som passar för många olika GPS fabrikat och modeller. Genom att utrustningen är ledad i två punkter, kulan på styret och kulan fäst i utrustningen, så kan jag ställa in läget nästan hur som helst. med hjälp av en vridskruv på armen låser jag sedan det hela i önskat läge. Ett sådant fäste klarar av att hålla en iPad (ca 1 kg) i läge och då använde jag också den långa armen som gav riktigt bra brytmoment. Eftersom allt är ledat och kulan även är gummiklädd så skyddas utrustningen även från skak och stötar, riktigt bra för säkerhetskänslan när jag placerat min iPad eller smartphone i ett sådant fäste.

RAM Mount har fästen för nästan allt i utrustningsväg och skulle jag vilja så kan jag även fästa min bärbara PC på styret. Under mitt GPS test hade jag sex sådana fästen på min motorcykel med tillhörande utrustningsfäste. För många GPS:er och mobiltelefoner finns även fästen speciellt framtagna för den specifika produkten. Jag som gillar att ha kameran tillhands på turen har också hittat en rad lämpliga fästen för sådan utrustning. Det finns mer att läsa på deras Ram-Mount och där finns även bilder på alla olika fästen. Här kan jag även följa en guide som visar vilka produkter från Ram Mount som passar bäst till min motorcykel och GPS, Mobiltelefon eller iPad. Gå till guiden! Ofta finns det mer än en kombination att välja på men med hjälp av bilder och informerande text går det att komma fram till vad som passar bäst för aktuellt behov.

Som sagt behöver jag få fast någon form av utrustning på styret så så brukar jag först vända mig till Ram Mount och så här långt har de kunnat lösa alla mina behov. Fästena är ganska prisvärda med tanke kvalitet och funktion och ett komplett GPS fäste går på ca 600-800 kronor beroende på valet av olika komponenter.

I Sverige finns det många återförsäljare och ett par av dem är Touratech och Touringbutiken. Du kan även köpa dem hos Ajestic Group AB och få SMC rabatt om du är medlem. Ajestic Group hittar du på denna länk! Ajestic lämnar 5% rabatt till SMC medlemmar när det gäller RAM-Mount.

Jag har kört med dessa fästen i mer än 6 år och jag har fortfarande kvar orginalkulor, armar och infästningar och jag märker ingen skillnad på funktionen från det att allt var nytt, det borde också borga för en viss kvalitet. Den enda gång jag märkt en viss försämring är om jag haft lite tyngre utrustning uthängades från styret (alltså med ett större moment) och vägen varit väldig skakig, typ tvättbräde, då har jag fått efterjustera med jämna mellanrum. Men för det mesta brukar även sådana problem gå att lösa genom att prova en annan vinkel på inställningen, som sagt min ganska tunga iPad klarar bra att hänga kvar så länge det inte skakar allt för mycket. Men med den tyngden får du dock räkna med att göra ett par justeringar per dag om du inte hittar en riktigt bra helt upprättstående vinkel på infästningen.

Montera en Ram-Mount kula med arm och GPS på styret

Montering av Garmin Zümo 660 med Ram-Mount fästen

 

Check Also

Varm, torr och sval på resan

Oavsett om du är ute på en eftermiddags-, dags- eller veckotur så blir turen så …

Lämna ett svar