Breaking News

Passo Stelvio

Passo Stelvio, Bormio, Italy ett av Alpernas mäktigaste pass! Ett pass på över 2700 meters höjd där framför allt nerfarten mot dalgången och Stelvio är riktigt mäktig. Väl uppe vid Passo Stelvio får jag finna mig i att vara i en mindre stad av hotell och turistfällor. Vanligt vis får jag också räkna med en viss trängsel då detta är ett av de mer kända passen. Passet ligger också alldeles intill gränsen till Schweiz och det går också att nå passet från den Schweiziska sidan och då från orten Sta. Maria Val Mustair och när jag väl kommit upp och möter vägen från Bormio ja då är jag också precis på gränsen mellan Italien och Schweiz.

Vill jag köra ett pass på rejäl höjd utan attt behöva ge mig ut på gamla forvägar ja då kan jag rekommendera Passo Stelvio. På väg dit mot Bormio passar jag även gärna på och kör Passo Gavia som är ett betydligt mindre pass med mindre trafik och det finns en anledning, vägens storlek och bredd. Passo Gavia når också höjder kring 2600 meter.

Nerfarten från Stelvio är som sagt riktigt spektakulär när jag kör ner mot anslutning till väg SS38. Spektakulär därför att jag ser långt ner mot dalen serpentin efter serpentin.

Passet ligger också i en stor nationalpark Parco Nazionale Dello Stelvio som täcker en stor yta med de kringliggande bergen.

Passo Stelvio


Visa större karta

Check Also

Trontoppen, Alvdal

Trontoppen är ett fjäll som ligger vid Alvdal i Österdalen efter riksväg 3. Strax norr …

Lämna ett svar