Breaking News

I huvudet på en vintertourer

Mörker, snö och kyla en tid på året då du drar täcket långt upp mot hakan, stoppar en extra pinne i brasan och ägnar dig åt att drömma om härlig MC-touring till sommaren. Eller? Faktum är att det finns minst en MC-träff tolv av årets månader, ett givet resmål för oss som älskar MC-touring! Tänk att få slippa vinterförvaring, batteriladdning och allt annat som hör till när du går och väntar, trängtar och längtar efter en vår som aldrig kommer.

Men varför ska du utsätta dig för att frysa och känna allmän olust, vintern är ju bara kall och mörk. Kanske för det är den bilden du vill skapa av vinter och det är så du tror den ska upplevas. Pratar du med en norrbottning så kan han eller hon helt lyriskt beskriva en vinterdag med snö ute på myren eller fjället dit de tagit skotern för att njuta i fulla drag. P1000442_kEller varför inte en dag i skidspåret med korvmacka och choklad i termos. Om du nu kan köra skoter på vintern varför skulle du då inte kunna köra MC? Självklart ska du inte frysa eller känna olust på din tur. Idag finns det utrustning både för dig själv och din MC som hjälper dig att övervinna det mesta. Tänk också på den där känslan som infinner sig när du kör genom en häftig regnskur om sommaren och du sitter där bakom visiret och känner dig torr, varm och go. Samma härliga känsla får du också på en färd över fjället när snön yr och temperaturen visar -15 grader men du är varm och njuter av turen. Då får vi ju inte heller glömma alla de där fantastiska dagarna när solen skiner och vi kör vägen fram med ett enda stort leende över läpparna.

 

Visst att resa med MC är alltid ett litet äventyr och äventyret växer med utmaningarna på resan men känslan när utmaningarna bemästras ja den är näst intill obeskrivbar. Du behöver heller inte åka till Patagonien eller inre Mongoliet för att få ett äventyr, äventyret hittar du direkt utanför garagedörren om du bara vill.

P1000074 Utan att åka längre hemifrån än 50 mil enkel resa så har jag fått uppleva snö i massor, 40 gradig kyla och 25 sekundmeter snödrev på fjället men framför allt härliga dagar med snöklädda fjäll och en sol som skiner från en klarblå himmel. Till det kan läggas snö- och isklädda vägar som ligger där som ett salsgolv. Som sagt det är inte enkelt att beskriva den känslan fullt ut men jag tror den kan jämföras med betydligt större äventyr i fjärran land på MC.

 

Så upp och hoppa! Gör hela året till en fantastisk MC-upplevelse och slipp en lång väntan på våren. Gör vintern till MC-glädje och upplev alla säsonger, ja alla 8 om vi tänker som Samerna. Sättet du sedan gör det på ger dig flera val att utrusta din MC långdubb på is- och snöväg, bildubbat med eller utan skidor eller varför inte med sidvagn som extra vinterstöd och packningsutrymme. CIMG1843När du väl upptäckt vintertouring är det kanske inte heller långt borta innan du plockar med tältet och kryper ner i en varm sovsäck en gnistrande fin vinternatt. Ja det kan jag också säga att det finns ingen situation där du sover bättre än i en varm sovsäck en kall vinternatt under stjärnorna. I Sverige har vi fyra fantastiska säsonger och med dagens moderna hjälpmedel så kan vi njuta av alla fyra fullt ut. Sedan får kamrater, vänner och övriga gärna tycka att i huvudet på en vintertourer finns det bara is, men is håller hjärnan kall och frisk och till våren smälter den igen 🙂

 

Artikelförfattare: Hans Rönnegård / https://www.facebook.com/mctouring

Epost: hans@mctouring.se

Läs mer om vintertouring på mctouring.se här!

MC med skidor, läs mer här!

MC däck med dubb, läs mer här!

Check Also

MC Mässan 2024

Äntligen var det så dags för den stora nationella MC Mässan att gå av stapeln …

Lämna ett svar