Breaking News

HLR en livräddare

Att kunna Hjärt- Lungräddning när olyckan är framme är en stor livräddare. Allt för många dör idag på grund av att inte HLR kunde utföras innan räddningspersonal och ambulans kom till platsen. Oavsett om det är någon som fallit ihop på stan eller om det är någon som råkat ut för en olycka så är den största insatsen som vi kan göra att hålla honom eller henne vid liv med HLR tills annan hjälp anländer.

När ska jag då använda HLR? Självklart ska inte HLR användas på alla som faller ihop eller skadar sig i en olycka utan det är på de personer som slutat att andas. Om hjärtat stannar så slutar jag andas och om jag inte andas och hjärtat pumpar runt blod så upphör syresättningen av min kropp och jag hamnar bortom all räddning.

Hur vet jag då att någon som fallit ihop eller skadat sig inte längre andas? Ja det är inte helt enkelt eftersom jag själv blir uppjagad i en sådan situationen och hör min egen anding och bultande hjärta mer än den skadades. Att försöka känna puls i en sådan situation kan var mycket svårt men lättast är i så fall på halsens vänstra sida. Ett annat sätt är att lägga kinden mot munnen på den skadade och föröka känna andningen. Ytterligare en metod är att ta en glasbit från olyckan eller ett par glasögon och sätta glaset intill munnen och se om det bildas imma.

Om jag nu konstaterat att patienten inte andas då gäller det att snabbt komma igång med HLR. Jag undersöker först om det finns något löst i munhålan och svalget eller annat som blockerar andningsvägarna. Jag gör sedan två långsamma inblåsningar genom munnen på patienten, direkt därefter uppsöker jag platsen på bröstbenet mellan bröstvårtorna (ca 2 centimeter från den nedre änden av bröstbenet) och gör där 30 stycken kompressioner (takt ca 100 i minuten). Tänk på att kompressionen ska vara så hård att hjärtat kläms mellan bröstben och ryggrad och på så sätt trycks ihop och det skapas en pumpeffekt. Se till att placera dig så att du kan ha raka armar och använda hela din kroppstyngd när du trycker ner. Efter de 30 kompressionerna är det dags igen för ytterligare två inblåsningar via munnen och sedan ytterligare 30 stycken kompressioner.

Det är viktigt att andningsvägarna hålls fria under hela behandlingen så att luft kan komma in i lungorna, för när jag gör kompressionerna så trycks även lungorna ihop och det sker ett syreutbyte. Märk också att kompressionen ska göras så hårt att det kan gå sönder ett eller flera revben, men det är mindre viktigt det är mycket viktigare att hålla patienten vid liv. Det finns läkare som säger att om inget revben gått av så var det ingen riktig kompression. Jag måste hålla på med 2 inblås och 30 kompressioner ända tills räddningspersonal kommer till platsen och kan sätta in kraftigare hjälpmedel som t.ex. defibrillator (eller hjärtstartare).

Viktigt att tänka på! Även om det finns en defibrillator tillhands redan från början, t.ex. i ett köpcentrum, så ska jag börja att köra HLR tills den kommit på plats och plockats fram. För att den ska fungera så måste hjärtat hållas igång med kompressioner annars är risken stor att defilbrillatorn inte känner av de hjärtstimulanser som krävs.

Tänk också på att det är kompressionerna som är allra viktigast, så om det blir problem med något så är det kompressionerna som måste hållas igång.

Ja det var ganska mycket som förklarades här ovan men det kan också vara bra att förstå varför och vilket fokus jag ska ha i en räddningssituation. Här nedan gör jag nu en kortare sammanfattning av HLR och det är den som du ska ”bränna” in i ditt minne! Om du har möjlighet ta också chansen att öva för det är alltid bäst att öva med jämna mellanrum då hålls minnet lättare fräscht och intakt.

 

Patienten andas inte!

Kontrollera att luftvägarna är fria

Gör 2 inblåsningar (mun mot munmetoden)

Gör 30 kompressioner (takt ca 100 stycken per minut)

Gör 2 inblåsningar

Gör 30 kompressioner …

Fortsätt så om och om igen tills hjälp anländer!

Om ni är fler på platsen byt av varandra så att det blir lättare att orka med!

Är du intresserad av att läsa mer om HLR så kan jag rekommendera denna broschyr från Hjärt- och lungfonden: Broschyr om HLR! (PDF)

Ta gärna också hjälp av någon medicinskt kunnig person, organisation eller företag som kan anordna HLR-kurser för MC-klubben eller någon annan förening som du är med i. Det är bra att köra en sådan kurs vart tredje till fjärde år för minnets skull.

 

Check Also

MC Mässan 2024

Äntligen var det så dags för den stora nationella MC Mässan att gå av stapeln …

2 comments

  1. Hej Hans, länken till broschyren om HLR funkar inte.
    DU hade tidigare en lista på hur man ska agera vid en olycksplats.
    Saknar den.
    Har du den tillgänglig någon stans???

Lämna ett svar