Breaking News

Blåhö eller Jetta

Blåhö är ett fjäll som ligger strax norr om Otta i Gudbrandsdalen men för att komma upp via väg måste jag ta mig till Vågå en bit längre in i dalgången mot Lom. Från Vågå finns det en anläggningsväg som går hela vägen upp till toppen på mer än 1600 meter. Anläggningen är ett ”TV” torn som ser ganska litet ut från dalgångne men som är destå större när jag väl kommit upp. det fantastiska med Blåhö är att omgivande fjäll är så pass mycket lägre att jag har en fantastisk utsikt från toppen. jag ser bort mot Dovrefjäll, Rondane, Jotunheimen och en bra bit ner längs Gudbrandsdalen. Vägen upp är grus och sista biten kan den vara lite påverkad av väder och vind men jag har inte haft några problem att ta mig upp med rena landsvägsmaskiner. Vägen är en bomväg och det är kortbom som gäller så priset ligger mellan 50-70 NOK men trots det rekommenderar jag ett besök på Blåhö, i alla fall om vädret är OK. varför Blåhö och Jetta? Den förklaring jag fått är att fjället heter Jetta från Dovre(Gudbrandsdalen) sidan och Blåhö från Vågåsidan och det låter väl inte helt orimligt, för längre tillbaka i tiden var det inte allt för lätt att ta isg över mellan de olika dalgångarna. Kombinera gärna turen till Blåhö med att åka Slådalsvägen mellan Vågå och Lesja, även det en fin fjälltur. På vägen upp mot Blåhö passeras också norskt centrum för hängglidare. Kanten är utmärkt för start och bergväggen mot dalgången helt perfekt för termik så att jag inte bara kastar mig ut och glider ner utan också kan stiga uppåt högre än själva ansatspunkten. Jag kan också rekommendera ett besök här i september då kanske den första snön pudrar fjälltopparna men dalgången längst där nere fortfarande lyser grön och fin, där emellan har du sedan alla höstens färgskiftningar. Jag har varit här ett par gånger när det varit helt vindstilla och det är näst intill en magisk känsla. Räkna dock med att en uppfart tar mellan 1,5 till 2 timmar då det är 15 km hela vägen upp till toppen och jag vill ju även ha lite tid att bara njuta där uppe.

Visa större karta

 

Check Also

Video mctouring.se

Vi har nu sålt de sista av våra VIDEO filmer (DVD filmer) så nu finns …

Lämna ett svar