Breaking News

Test – Lone Rider Mini Tent

Så här 1 september och med en höst i begynnande så är det läge att testa Lone Riders Mini Tent. Jag har länge sökt ett lämpligt alternativ när jag är ensam på tur och inte vill släppa på för mycket men ändå inte vill ligga helt ute i det fria. Funkar givetvis väldigt bra att nyttja något av alla vindskydd som finns runt om i vårt vackra land, men ibland vill jag bara stanna på en plats för att den är vacker och då kanske den möjligheten inte finns.  Nu är kanske inte Lone Riders Mini Tent så mycket större än en så kallad bivibag (väderskydd för sovsäck) men det är ändå ett fristående tält så jag kategoriserar det som minitält.

Liggunderlaget
Jag ligger helst och gärna på en så kallad down- eller synmat, alltså en liggunderlag som blåses upp med luft och blir mellan 7 – 9 centimeter tjockt. Bekvämligheten på men sådan madrass där jag kan anpassa mjuk- eller hårdheten genom olika lufttryck går nästan inte att beskriva men skönt är det 🙂 Madrassen är fylld antingen med dun eller syntet och det gör att luften inte kan cirkulera i madrassen och därför isolerar den mycket bra mot underlaget. Jag har testat en sådan synmat, 9 centimeters, från Exped ner till minus 25 grader och då låg jag under bar himmel. Just den varianten med syntet ska klara ner till runt  minus 25 och direkt på snö eller is. Det fungerade men jag kunde känna att det nått sin gräns så det märktes att inte fick bli kallare, men det är väl inte heller så ofta när jag ute och campar som det blir det 😉 Vill jag klara kallare väderlek kan jag välja den med dun och då klarar jag ytterligare 5 grader kallare. Skillnaden mellan dun och syntet är dock att det är större risk att dunet tar upp fukt och då försämras egenskaperna snabbt, så det gäller att sköta dunvarianten lite extra. Men som sagt trots tjockleken så gick det att använda en sådan madrass i Lone Riders Mini Tent men det bör kanske inte vara en större modell än 7 centimeters och bredd max 52 centimeter. Bäst passar det nog med ett mer kroppsformat, alltså bredast längst upp vid axlarna och smalt vid fötterna.

Länk till exempel på uppblåsbara liggunderlag med fyllning!

Sovsäcken
Just för detta test valde jag att även testa min lättaste och billigaste tre säsongers säck, köpt på Jula för ett par år sedan för 200:- på rea. Kanske inte det optimala valet men ändå ett test 🙂 En tre säsongers säck ska klara nätter där temperaturen kryper ner runt 0 grader vår, sommar och höst. Ofta är den märkt med komfort temperatur ner till -1 till -5 grader. Det kan låta lite extremt att behöva ha en säck som klarar minusgrader när den används sommartid men vill jag sova riktigt gott och varmt så ska säcken ha lite marginal till lägsta temperaturen. Även sommartid så kryper ibland temperaturen ner mot noll under nätterna även om det inte blir minus. Är det dessutom fuktigt har jag ytterligare en komplikation att hantera. Jag brukar säga att det är lättare att ligga ute när det är minus 10 grader än när det är noll och fuktigt. I det senare alternativet kan det vara betydligt mer kämpigt att fixa värmen. Så jag ser alltid till att ha marginaler när jag sover i sovsäck, förutom då jag gör tester 😉 Jag använder nästan alltid, förutom mitt i sommaren då det är för varmt, ett tunt merinoullställ som kroppsskydd. Förutom att det skyddar sovsäcken från att bli onödigt smutsig så ger den några extra värmegrader. Dessutom är det betydligt lättare att gå upp på natten om jag har något på kroppen som skyddar. Jag bör tänka på att om jag tycker det är kallt att gå upp på natten så beror det oftast på att jag legat och småhuttrat i sovsäcken. Är kroppstemperaturen sänkt redan i sovsäcken ja då är det jätte kallt att dessutom krypa ur och gå ut i kylan, är jag varm och go i sovsäcken är det sällan nått problem att gå upp en sväng på natten även när det är minus tjugo grader 🙂

Tips: Det finns ett knep att ta till om jag är osäker på om säcken kommer att klara natten för det är inte kul att ligga och huttra i en sovsäck då blir hela vistelsen ute en pina 🙁 Innan jag kryper ner i min sovsäck så ser jag till att jag har en termos med varmt vatten och en plastflaska bredvid min liggplats. Om jag vaknar under natten och säcken inte riktigt klarar att hålla värmen utan jag känner mig frusen. Det första jag gör är förstås att dra åt alla snörningar och blixtlås om jag inte gjort det tidigare. Att ha en mössa på eller tillhands är också viktigt. Det är genom huvudsvålen vi ventilerar mängder med värme, lite av vår egen kroppskylare. Men om jag gjort allt detta och det inte hjälpte då fyller jag på det varma vattnet i plastflaskan och drar åt korken ordentligt. Lägg den även i plastpåse om du vill vara än mer säker att det inte ska läcka ut något i sovsäcken. Flaskan lägger jag sedan ner i säcken mellan benen. jag kan lova att det ger effekt direkt och under ett antal timmar. Kan också fungera med en så kallad värmepåse, en sådan där påse som man öppnar och lägger under kläderna och som alstrar värme i kontakt med luft. Viktigt dock att inte använda värmepåsar för matlagning de blir alldeles för heta/varma!

Lone Rider Mini Tent
Äntligen var vi då vid själva tältet 🙂 För att göra det extra besvärligt så testar jag att sätta upp tältet i mörker och då hade jag aldrig ens plockat ut tältet ur påsen tidigare så det var verkligen första gången. Tältet består av en inre del som kan användas helt separat men då har jag endast insektsskydd inget väderskydd. Den yttre delen kan dras över och på så vis ge ett bättre väderskydd. Tältet var lätt att sätta upp och krävde ingen instruktion, det gav sig självt. Trots mörkret gick uppsättningen på mindre än 5 minuter (vilket också sägs från Lone Rider). Jag använde en lite smidig pannlampa som jag sätter fast i skärmen på kepsen, den räckte gott och väl.  Både sömmar, tyg och även tillbehör andas kvalitet och ser ut vara rejält gjort. Fullt ut vet jag dock inte detta förrän det testats i sämre väder. Jag har provat en del olika minitält tidigare men inget så här litet. Det stora problemet med många minitält är att jag får åla in och åla ut. Lone Rider har löst detta med att öppningen till tältet är rakt ovanför där jag kryper ner i sovsäcken och det var detta som tilltalade mig 🙂 Detta kan givetvis vara ett stort problem i väder med rejält med regn men i en sådan situation sätter jag oftast upp en liten tarp först som ett extra tak så att jag kan stå där under och laga mat, byta om och göra mig i ordning före läggdags. Som sagt temperaturen denna natt låg som lägst runt fem plusgrader och det var rejält vått i gräset så det var mycket dagg, alltså hög fukthalt. Att lägga sig funkade fint i och med att jag kunde krypa rakt ner i sovsäcken. De båda öppningarna var också lätta att dra igen. Det gick även bra att ha stövlarna under yttertältet så jag slapp plocka in dem i tältet. I tältet så ligger jag med ansiktet rakt ovanför bågen så där är det gott om plats medans nere runt fötterna så är det inte långt avstånd mellan tältet och sovsäcken men väl ett avstånd.. Bakom huvudet finns det en ganska stor yta där jag både kan förvara mina personliga detaljer som glasögon, plånbok, mobil med mera men det finns även plats för till exempel en tankväska och hjälmen. Att göra ett ombyte i tältet är kanske inte att rekommendera så i övrigt väljer jag nog att ha resterande packning kvar på motorcykeln. På grund av fukten så blev det mycket kondens på yttertältet men det var inget jag besvärades av utan i innertältet kändes det torrt och fint. Det fungerade även bra att gå upp en sväng på natten och göra vissa behov. Själva öppningen gick att lägga upp över tältet för att underlätta i och ur stigning och utan att bli allt för fuktig av den kondensvåta ytterväven. Som sagt ett smart litet tält som känns större än en bivibag men ändå inte är mer än ett sovsäcksskydd med lite mer plats för den egna personen och viss packning. Det kändes inte heller allt för trångt men jag får nog inte ha allt för mycket extra kilo i kroppsbagaget innan det börjar bli trångt. Det finns helt klart en begränsning för hur stor jag kan vara om det ska fungera bra. Jag är 184 cm lång och väger runt 75 kilo. Tar jag bort den uppblåsbara madrassen så får jag ytterligare utrymme men också en minskad bekvämlighet. Jag får nog inte heller ha anlag för klaustrofobi då kan det nog bli jobbigt. Men som sagt ett riktig bra alternativ om jag vill packa lätt eller bara ha ett extra boendealternativ med på resan. Påsen med tältet passar i botten på sidoväskan så där kan den ju ligga tills den behövs 😉

Vill du kommentera så gör det gärna via vår Facebookblogg: Facebookblogg för mctouring.se!
Eller kontakta författaren: Hans Rönnegård / Epost / 072-2046200

Här nedan följer lite mer data om tältet!

Länk till Lone Rider Mini Tent: Till webbsidan för Lone Rider Mini Tent!

Lone Rider Video som visar tältet: Se videon här!

Tältduk: Ultra-light UV-Resistant, Fire-Retardant CPAI84, 10 000mm waterproof coating, 210T Polyester
Golvduk: Ultra-light, Fire-Retardant CPAI84, 10 000mm waterproof coating, 190T Nylon
Alubåge: Aircraft Grade Aluminum 7001-T6
Tältpinnar: Aircraft Grade Aluminum 7001-T6

Vikt: 1,2 kilo
Längd: 250 cm
Bredd: 75 cm på bredaste stället vid huvud axlar
Höjd: 62 cm vid huvudet

Övrigt: 2-års garanti

Packad: 40×13 cm så det passar bra i mina vanliga alu ”korvlådor” på motorcykeln om jag vill så 🙂

Pris cirka: 1700 – 2000 SEK beroende på växelkurs och eventuella rabatter

#lonerider #minitent #exped #mctouring #mctouringse #mcresa #mcadventure #ronnegardadventure

 

Check Also

Varm, torr och sval på resan

Oavsett om du är ute på en eftermiddags-, dags- eller veckotur så blir turen så …