Breaking News

Koll på höjd och väder men även tid!

När jag är på MC-touring så hamnar jag allt som oftast i bergiga landskap och det är ingen slump. Jag älskar bergiga landskap och MC-touring är min passion och vad kan passa bättre ihop än dessa två 🙂 Jag har därför passat på att testa en pryl som kan hjälpa mig lite på vägen som kan hålla koll både på väder och vilken höjd över havet som jag befinner mig på förutom alla vanliga tidsfunktioner. Jo den kan också hjälpa mig att hålla rätt på norr och söder om även det skulle bli ett problem. När det blir tal om sådan utrustning som ska finnas där hela tiden och vara till hands lite då och då och när jag anser att jag behöver det då ställer jag ganska stora krav. 2016-03-06 20.31.13Om en sådan utrustning ska fungera för mig så måste den kunna fungera utan att den ska laddas i tid och otid och den får inte heller vara allt för klumpig. Kravet jag har är att den åtminstone ska kunna drivas under hela min resa och det kan betyda minst en månad och den ska vara med mig hela tiden utan att jag behöver tänka extra på det. När jag då skannat marknaden på sådana prylar så har jag endast hittat ett fåtal modeller som klarar mina krav. Idag ska en sådan pryl av rang klara att hålla rätt på allt du gör, om du sitter still eller rör på dig, vad äter, hur fort du går eller cyklar, om du sover på nätterna och säkert också hur lång tid du spenderar på toaletten. Nackdelen med all sådan funktion är att den drar mycket ström (framför allt den inbyggda GPS- och Bluetoothdelen) och det gör att klockan behöver laddas minst en gång i veckan men troligen oftare än så. Självklart kan det vara bra med GPS och andra funktioner men som sagt då blir det ytterligare en pryl, förutom mobil, kamera och tandborste som behöver laddas och dom är för många redan idag, tycker jag.

Ja vad är det då för prylmarknad jag har fokuserat på? Jovisst är det vårt enorma utbud av multifunktionsklockor. Det finns idag en uppsjö av olika klockmodeller som kan ge mig mängder av information som jag inte visste att jag behövde. Men som sagt är det många funktioner då drar de också mycket ström och jag behöver vara beredd att ladda flera gånger under resan. Men jag vill endast ha koll på kommande väderförändringar och vilken höjd nivå över havet som jag befinner mig på och det kan väl inte dra så mycket ström? Först kan vi konstatera att de flesta klockor med lite självaktning klara både väderläge och höjd, men tyvärr försöker de också tävla om alla andra funktioner som kan vara bra att ha. Bild mctouring.se testar touringVid min första skanning av marknaden så hittade jag mängder av klockor med mina fokuserade funktionerna men nästan ingen som begränsade sig där och därmed hade låg strömförbrukning. Nej det var nästan lögn att hitta något så enkelt för alla modeller vill vara bäst på att mejla, ringa, kolla kalendern, farten, pulsen, hjärtat och allt annat som det nu går att ha koll på. Till sist hittade jag dock en modell hos en av de stora tillverkarna som nöjde sig med en mindre CV. Modellen jag hittade och som jag nu testat heter Suunto Core. En finsk tillverkad klocka med barometerfunktion som kan hålla sig igång upp till ett år utan laddning eller batteribyte, i alla fall i klockläget! Jag kan väl direkt säga att jag är nöjd om det funkar 6 månader utan batteribyte(dessutom byter själv batteri på under tre minuter) för det innebär i alla fall att jag inte behöver tänka på sådant under säsong och på resa 🙂

Hur är då funktionen? Ja klockan sitter där på armen och är alltid med. Trots sin storlek så får jag säga att jag inte märker så mycket av den. Den rapporterar också hela tiden förändringar i lufttryck vilket ger en riktigt bra föraningen om vart vädret är på väg. Det finns även en funktion för stormvarning som inte är så dum då den varnar för plötsliga lufttrycksfall som är en bra indikation på att rejält sämre väder är på väg och det med lite frist innan det inträffar. Ger lite mer tid att hitta skydd och tak över huvudet innan det brakar lös. Hur är det då med höjden? Ja eftersom klockan mäter höjd med hjälp av barometern, alltså lufttrycket så behöver den ha någon form av referens. Är det stabilt väder så räcker det med att sätta en höjd på morgonen innan jag startar så håller sedan klockan reda på hur mycket jag stiger och faller under dagens körning. Ja även om jag inte ger någon referens så håller klockan ändå rätt på vilket 100 tal i meter som jag befinner mig på och det kan ofta räcka för mig. Lägger jag in en referens så blir noggrannheten på några meter när och då är det riktigt bra precision 🙂

2016-02-12 19.25.04Jag har nu testa klockan under ett par resor här i vinter, med inte allt för höga höjder, och där jag kunnat ta kontrollvärden så har det stämt riktigt bra. Men det jag faktiskt haft mest glädje av är att följa barometertrycket över tid och på så vis stabilitet eller förändringar väderläget. Visst vädret blir ju som det blir och är sällan något jag kan göra något åt men det kan underlätta att se när det där lågtrycket är på gång och om planen för resan framåt ska hållas eller justeras. Jag tänker fortsätta att följa klockans funktion och vi får se hur testet verkligen faller ut efter en hel säsong i drift? Så om inte annat så passa på att fråga mig om väderläget och höjden i sommar om vi möts efter vägen 😉

Klockan som testats är: Suunto Core Alu Deep Black

Klockan finns i mängd olika varianter men alla med samma funktioner. Det som skiljer är materialet i boetten och färg på själva klockan. Modellen har funnit en längre tid och börjar mer och mer slås ut av mer avancerade klockar i nästan samma prisläge men som då kräver laddning i tid och otid, något som jag inte gillar. Prisbilden idag, lite beroende på kampanjer, ligger mellan 2000 – 3000 SEK beroende på material i boetten. Vill du läsa mer om klockan och dess funktioner så hittar du mer information här!

Check Also

MC Mässan 2024

Äntligen var det så dags för den stora nationella MC Mässan att gå av stapeln …