Breaking News

Jylland, nästgårds och som gjort för MC-touring

Reseberättelse: Se Neapel och sedan dö, var någon gammal slagdänga från 50 talet tror jag. Har varit i Neapel men inte vill jag dö för det. I all synnerhet som mitt stora intresse under många år varit att köra MC. Att köra runt på Jylland har för mig varit en önskan under flera år. Fråga mig inte varför, det har bara varit så, jag gillar det danska gemytet. Att sedan ta sig fram på MC och i princip köra dit ”näsan pekar” är väl det som mina tankar har kretsat kring ganska länge.( Började köra MC redan 1970, Christer Simeonsson SMC medlem 303616)

IMG_0379I år skulle det äntligen bli av, bestämde mig bokade båtbiljetter och hittade en Campingplats att bo på som endast var för MC. MC campingen låg strax söder om Grenå och därför fick det bli färjan mellan Varberg och Grenå. Största problemet var att färjan endast har två avgångar från Sverige, en kl. 08.05 och en kl. 18.30. Att köra de 24 milen mellan Tibro och Varberg en tidig morgon för att vara framme i god tid för den tidiga avgången kändes inte lockande. IMG_0382Hittade då på nätet att Varbergs MC klubb hyrde ut sängplatser till ett fantastiskt pris 50: – natten. Därför fick första etappen ske på måndag eftermiddag. Väl framme i Varberg blev jag mött av ett trevligt gäng klubbmedlemmar som hälsade mig välkommen för att sedan visa hur jag bäst tog mig till färjan på tisdagsmorgonen.


Tisdag
Körde ombord på färjan Stena Nautica. Nu väntade lite drygt 4 timmar på båten innan vi var i Grenå. IMG_0383Ett bra tips när du bokar biljett, beställ frukost eller middag samtidigt, då är du garanterad sittplats i restaurangen. Ett perfekt ställe att fördriva tiden ombord. Väl i land är det ungefär 2,5 mils körning till campingplatsen.
Den drivs av Danmarks motsvarighet till svenska SMC. Här finns nog det mesta du behöver, allt ifrån frukostmat, lunch, eller middag, men framförallt du träffar många likasinnade som kan ge dig bra tips och idéer på ställen som är värda att besöka. Vill du veta mer om campen så kolla in deras hemsida. www.touringcamp.dk

Upptäcker när jag läser turistbroschyrerna att jag skulle behöva minst en vecka till för att hinna med allt sevärt på Jylland. Det är bara att inse det behövs ytterligare besök i den här delen av Danmark.
IMG_0386Ett par kilometer ifrån campen hittar du skandinavisk Dyrepark, här kan du se många olika djur örnar som flyger fritt, björn, varg, hjort och många fler djurarter. Är du intresserad av gamla segelfartyg ska du inte missa ett besök i Ebeltoft. Där hittar du fregatten Jylland världens längsta träskepp. Där finns också ett glasmuseum med internationell glaskonst.
IMG_0388Du får heller inte missa ett besök på någon av fiskerestaurangerna vid hamnen, färsk fisk och duktiga kockar, en kulinarisk upplevelse. Återigen! Hur ska jag hinna med allt som jag vill se. Men glöm inte bort att det viktigaste med resan var ju MC körningen. Det jag hittills sett av vägarna är fantastiskt, än har jag inte sett en enda väg som inte är asfalterad, även den minsta väg har asfalt.
Avslutar dag två med en god middag och lite öl tillsammans med flera danska MC åkare på campen.


Onsdag
Bestämde mig för att göra ett besök i Ribe. Det är Danmarks äldsta stad grundad ungefär år 700. Här handlar det mycket om Vikingar. Strax utanför centrum hittar du Ribe Vikingecenter. Här kan du uppleva hantverk och hur en vikingaby såg ut på den tiden, men framförallt många duktiga hantverkare som visar hur olika saker tillverkades. Den som är intresserad av den tidens historia får verkligen sitt lystmäte tillgodosett.IMG_0495
Vägen dit var kanske inte den trevligaste MC vägen, men ibland måste du välja motorvägar. Här gällde både E45 och E20 och avståndet från campen till Ribe är ca 20 mil, och minst 15 mil är motorväg med enorm trafik mot Tyskland. Här gäller det att vara vaksam, du har inte råd att göra några misstag. Håll hastighetsgränserna och försök att ha ögon i nacken. Nästa gång jag åker däråt ska jag hitta bättre alternativ, för på hemvägen hittade GPS:en mindre vägar som var betydligt trevligare. Det tog nästan en timmes längre körtid men jag slapp stressen och fick se fler små mysiga byar.


Torsdag
Efter gårdagen med många mil så fick det bli en kortare tur på bara 15 mil. IMG_0465Såg i en broschyr att det skulle finnas ett Elvis museum i Randers. Här har man byggt upp ett Graceland i mindre skala. Även den stuga där Elvis föddes finns det en kopia av. Hela huset är fyllt med originalprylar från 50 talet fram till 1977. IMG_0472Oändligt med foton på Elvis genom åren, kläder, instrument samt en hel massa ny framställda s.k. Original Merchandise, skivor, böcker, tröjor, mössor halsdukar, det är nog lättare att räkna upp det som inte fanns. En restaurang fanns givetvis som bara serverade sådan mat som Elvis gillade.

Färden gick sedan vidare, bestämde mig för att utforska den norra kuststräckan av Djursland som området heter. Ställde in GPS: en på att undvika de stora vägarna, hittade något som hette Gjerrild Nordstrand det lät ju spännande. IMG_0483Tack vare GPS:en blev det en tur som var helt fantastisk. Små små vägar som kanske var knappt tre meter breda, men nog var de asfalterade utom en kortare bit på ca en km.
Var nere vid stranden men det blåste rejält och vattentemperaturen var inte inbjudande endast 15 grader. Om jag haft tid så skulle jag ha gått en promenad ner till Gjerrild Klint. Det ska vara Danmarks motsvarighet till Englands White Cliffs of Dover, men det får jag spara till en annan gång. Avslutade sedan dagen med att utforska Grenå lite mer. Kan bara rekommendera denna kuststräcka med alla mysiga småvägar och byar.

Fredag
En vecka går fort när man har roligt. Idag är det dags att åka norrut mot Frederikshavn. Jag hade en färja att passa kl. 16.20 för återfärden till Göteborg. Eftersom jag bestämt mig för att besöka Skagen innan färjan, så fick det bli E45 igen. Det är ca 24 mils körning så tyvärr var det motorväg som fick gälla igen. IMG_0494Hade gärna tagit småvägarna via Blokhus, Løkken och Hirsthals utmed västkusten fram till Skagen, men det var bara att inse att tiden inte räckte till.
IMG_0481Så är du i närheten av Løkken, gör ett besök.
Nästan 2 mils sandstrand som du kan köra på. Ett fantastiskt ställe att bada på. Det fick istället bli närmsta vägen till Skagen via Frederikshavn. Tyvärr var det fel dag att göra ett besök där. En musikfestival började denna helg. Har nog aldrig sett så många bilar, cyklister och fotgängare på en så begränsad yta. Lika illa var det att försöka köra de 4 km. upp till Grenen. Så det var bara att vända om mot färjan igen. Kom då på att strax söder om Skagen ligger den insandade kyrkan, den är absolut värd ett besök så det fick bli en tur dit istället.

Glöm inte bort att om du åker dit upp, stanna till vid Danmarks Sahara öken Råbjerg Mile, finns ca 2 mil norr om Frederikshavn. En otrolig känsla att hoppa i sanddynerna där. Strax intill kan du också titta på örnar.

Som slutsats på min lilla reseberättelse kan jag bara rekommendera alla som har funderingar på att besöka Jylland med MC, tveka inte! Vägarna är fantastiska och det danska gemytet gör dig välkommen vart du än stannar.

Christer Simeonsson SMC medlem 303616
Vill du ställa frågor eller kommentera Christers artikel så kan du kontakta honom här epostadress! Annars går det också bra att kommentera inlägget på mctouring.se på Facebook.

 

Check Also

Resan Till Krystall – eller resan då vintern gav upp!

Resan Till Krystall – Vintertouring när den är som bäst! Eller blev det ”Resan då …