Breaking News

Betala färjor i Norge – Nytt system

Se längre ner i artikeln hur du bäst gör idag! Under de senaste två åren har det skrivits mycket om betalning av färjor i Norge. På grund av pandemin så infördes betalning via registreringsnumret på alla färjor och det gick inte att betala på plats med kort eller kontanter. Orsaken var att personalen inte skulle behöva hantera kort och kontanter på grund av pandemin. Det har sedan skrivits mycket om hur du skulle göra för att göra rätt och få betalning för MC på fakturan. Jag kan konstatera att det inte hjälpte vilken väg jag hanterade detta då det blev lika mycket fel oavsett metod!? Metoderna då vilka var dom? Jo antingen gick jag in och registrerade mig på ferrypay.no, skapade ett konto och anmälde ett kreditkort. Jag har gjort åtminstone sex olika försök att göra en sådan registrering men misslyckats varje gång. Har även varit i kontakt med Ferrypay fyra gånger men det har inte hjälpt? Alternativet då är att vänta på en faktura som kommer efter ca 4 månader och betala då den kommer. Under pandemin gällde att samma belopp hanteras oavsett om jag registrerat mig Ferrypay eller får faktura, detta eftersom det inte gavs några val för betalning på färjan. Många har skrivit och sagt att om man inte registrerar sig så blir det dubbel kostnad men under pandemin gällde in det. Däremot är det många som fått fel belopp draget på kreditkortet (via registreringen på Ferrypay) eller som fått fel belopp på fakturan som skickats efter 4 månader. Eftersom jag inte kunde registrera mig på Ferrypay så fick jag faktura 2021 och min faktura stämde!? Om det blivit fel så är nog problemet att personalen inte brytt sig om att registrera ”MC” vid fotografering av nummerplåt eller att Ferrypay inte får till det när kreditkortet ska belastas eller en faktura skapas i efterhand? Oavsett vilket ska du anmäla eventuellt felaktiga belopp till Ferrypay!

Priserna idag på färjorna för MC ligger från ca 40 NOK och upp mot 100 NOK om det inte är specifik turistfärja med lite längre sträckning och annat syfte. Till exempel färjan från Geiranger till Hellesylt är en ren turistfärja som dessutom tar ordentligt betalt runt 800 NOK men då får du också en guidad tur genom den fantastiska Geirangerfjorden 🙂

NYTT SYSTEM – Nu är dock detta historia och sedan den 1 juli 2022 gäller nya regler!!!

Från den 1 juli 2022 gäller att alla fordon ska registreras med registreringsnummer genom foto, automatiskt eller manuellt. Det går bra att betala direkt på färjan med kreditkort till personalen som sköter registreringen om den är manuell. Min erfarenhet från redan genomförda resor är att det gäller bara om personalen anser att de hinner med att hantera detta (Vissa färjeturer är korta rent tidsmässigt)! Eftersom jag nu kan betala med kreditkort antingen på plats (gick inte under pandemin) eller via registrering på Ferrypay (registrering med kort på nätet) så gäller dubbla kostnaden om jag väljer att få faktura hemskickad (NYTT)!!! Risken att det ändå ska bli fel belopp när dragningen görs kvarstår nog tyvärr då det slarvas rejält med fototagning och tillhörande registrering. Om så sker gäller det att klaga till Ferrypay. De som gjort det har också fått justering i efterhand så det verkar fungerar. Jag har dock hört åtminstone en person som sedan fick ytterligare en kortdragning på samma färjetur och det är givetvis inte okej! Men klagar vi inte och bestrider dragningen på kortet eller fakturan så kommer nog inte heller Ferrypay att åtgärda bristerna.

Så rådet nu om jag inte vill få dubbla kostanden för min MC på färja är att antingen försöka betala med kreditkort på plats på färjan eller registrera sig på ferrypay.no. Som du kanske redan förstått så finns det ingen patentlösning som garanterar rätt hantering så det blir ett personligt val. Jag kör ofta med större grupper och då visar erfarenheten att de inte gärna vill hantera kortbetalning på plats på grund av tidsbrist (gäller främst korta turer). Jag har även försökt att hantera en betalning för alla med kreditkort men det går inte då endast en betalning per registreringsnummer är giltig 🙁

Aktuellt just nu 2023-09-30 är den bästa lösningen att registrera sig på ferrypay.no. Är det något som inte fungerar så kontakta Ferrypay dom brukar vara snabba att hjälpa till. Du behöver sedan uppdatera ditt konto på Ferrypay med alla fordon som du använder (registreringsnummer) vid färjeöverfarter MC, Bil etc. Om du inte lägger till något slutdatum så gäller registreringen tillsvidare. Glöm då inte heller att ta bort fordonet från Ferrypay om du sålt det, annars kan det kanske bli billiga färjeöverfarter för den nye ägaren om hen reser till Norge. Du kan också ange slutdatum men märk att då upphör registreringen efter det datumet och du måste göra en ny registrering om det blir fler resor med detta fordon. Du kan läsa mer om detta här! Eller gå direkt till Ferrypays hemsida, se nedan!

Länk till registrering på Ferrypay: www.ferrypay.no

Kontaktinformation till Ferrypay (www.ferrypay.no)

Epost: ferrypay@skyttel.no
Telefon: +47 553 00 009

2022-07-17 Fortsatt gäller att 3 av fyra som försökt att registrera sig på Ferrypay inte lyckats och det är under all kritik. Vi fortsätter stöta på Ferrypay runt detta men ju fler som gör det desto bättre!

2022-07-17 Fick idag besked från en resenär som fått dragningar för färjeöverfarter på sitt kort att 1 av 4 var feldebiterad 🙁 Lite för många sådana exempel tyvärr från flera andra håll! Men trots att det är små summor så måste vi bestrida beloppet till Ferrypay så de förstår att det blir fel!

2022-07-18 Idag lyckades jag registrera mig och min MC men då med ”fel” kreditkort vilket gör att betalningarna hamnar fel och får efterjusteras av mig 🙁 Fortsatt inget besked varför det inte funkar med ”rätt” kreditkort? Båda är öppna för internethandel och utlandsbetalningar?

2023-08-30 I år har det flutit på ganska bra och det mesta ser ut att fungera. Risken är dock fortsatt att du kan bli registrerad som bil på vissa färjeöverfarter och allras störst är risken där automatiska kameror läser av registreringsplåten. I Norge har dom inte tillgång till de register som visar vilken typ av fordon det är om det är en svensk eller annan registreringsplåt. Vi har tipsat om att de skulle ha en kryssruta för personbil, husbil, MC etc. men hittills har de inte nappat. Om det blir fel debitering så anmäl dom betalar alltid tillbaka 🙂

Författare till artikeln: Hans Rönnegård / mctouring.se

Check Also

MC Mässan 2024

Äntligen var det så dags för den stora nationella MC Mässan att gå av stapeln …