Breaking News

Betala färjor i Norge – Nytt system

Under de senaste två åren har det skrivits mycket om betalning av färjor i Norge. På grund av pandemin så infördes betalning via registreringsnumret på alla färjor och det gick inte att betala på plats med kort eller kontanter. Orsaken var att personalen inte skulle behöva hantera kort och kontanter på grund av pandemin. Det har sedan skrivits mycket om hur du skulle göra för att göra rätt och få betalning för MC på fakturan. Jag kan konstatera att det inte hjälpte vilken väg jag hanterade detta då det blev lika mycket fel oavsett metod!? Metoderna då vilka var dom? Jo antingen gick jag in och registrerade mig på ferrypay.no, skapade ett konto och anmälde ett kreditkort. Jag har gjort åtminstone sex olika försök att göra en sådan registrering men misslyckats varje gång. Har även varit i kontakt med Ferrypay fyra gånger men det har inte hjälpt? Alternativet då är att vänta på en faktura som kommer efter ca 4 månader och betala då den kommer. Under pandemin gällde att samma belopp hanteras oavsett om jag registrerat mig Ferrypay eller får faktura, detta eftersom det inte gavs några val för betalning på färjan. Många har skrivit och sagt att om man inte registrerar sig så blir det dubbel kostnad men under pandemin gällde in det. Däremot är det många som fått fel belopp draget på kreditkortet (via registreringen på Ferrypay) eller som fått fel belopp på fakturan som skickats efter 4 månader. Eftersom jag inte kunde registrera mig på Ferrypay så fick jag faktura 2021 och min faktura stämde!? Om det blivit fel så är nog problemet att personalen inte brytt sig om att registrera ”MC” vid fotografering av nummerplåt eller att Ferrypay inte får till det när kreditkortet ska belastas eller en faktura skapas i efterhand? Oavsett vilket ska du anmäla eventuellt felaktiga belopp till Ferrypay!

Priserna idag på färjorna för MC ligger från ca 40 NOK och upp mot 100 NOK om det inte är specifik turistfärja med lite längre sträckning och annat syfte. Till exempel färjan från Geiranger till Hellesylt är en ren turistfärja som dessutom tar ordentligt betalt runt 800 NOK men då får du också en guidad tur genom den fantastiska Geirangerfjorden 🙂

NYTT SYSTEM – Nu är dock detta historia och sedan den 1 juli 2022 gäller nya regler!!!

Från den 1 juli 2022 gäller att alla fordon ska registreras med registreringsnummer genom foto, automatiskt eller manuellt. Det går bra att betala direkt på färjan med kreditkort till personalen som sköter registreringen om den är manuell. Min erfarenhet från redan genomförda resor är att det gäller bara om personalen anser att de hinner med att hantera detta (Vissa färjeturer är korta rent tidsmässigt)! Eftersom jag nu kan betala med kreditkort antingen på plats (gick inte under pandemin) eller via registrering på Ferrypay (registrering med kort på nätet) så gäller dubbla kostnaden om jag väljer att få faktura hemskickad (NYTT)!!! Risken att det ändå ska bli fel belopp när dragningen görs kvarstår nog tyvärr då det slarvas rejält med fototagning och tillhörande registrering. Om så sker gäller det att klaga till Ferrypay. De som gjort det har också fått justering i efterhand så det verkar fungerar. Jag har dock hört åtminstone en person som sedan fick ytterligare en kortdragning på samma färjetur och det är givetvis inte okej! Men klagar vi inte och bestrider dragningen på kortet eller fakturan så kommer nog inte heller Ferrypay att åtgärda bristerna.

Så rådet nu om jag inte vill få dubbla kostanden för min MC på färja är att antingen försöka betala med kreditkort på plats på färjan eller registrera sig på ferrypay.no. Som du kanske redan förstått så finns det ingen patentlösning som garanterar rätt hantering så det blir ett personligt val. Jag kör ofta med större grupper och då visar erfarenheten att de inte gärna vill hantera kortbetalning på grund av tidsbrist (gäller främst korta turer). Jag har även försökt att hantera en betalning för alla med kreditkort men det går inte då endast en betalning per registreringsnummer är giltig 🙁

Om det inte går att registrera sig på ferrypay.no så skriv till Ferrypay och fel anmäl! Får de många felanmälningar så måste de kanske också åtgärda. Du behöver också uppdatera ditt konto med alla fordon som du använder (registreringsnummer) vid färjeöverfarter MC, Bil etc. Glöm då inte heller att antingen markera slutdatum för fordonet eller att ta bort fordonet från Ferrypay om det inte längre är aktuellt. Annars kanske någon annan får billiga färjeöverfarter i Norge nästa sommar 😉

Länk till registrering på Ferrypay: www.ferrypay.no

Vi får se om systemet justerar in sig och fungerar bättre men det är viktigt att göra en felanmälan även om det handlar om små belopp så det blir tydligt för aktören vad det är som eventuellt inte fungerar! Informationen här ovan är inhämtad från intervjuer med personalen på färjorna samt erfarenhet efter betalning.

Kontaktinformation till Ferrypay (www.ferrypay.no)

Epost: ferrypay@skyttel.no
Telefon: +47 553 00 009

2022-07-17 Fortsatt gäller att 3 av fyra som försökt att registrera sig på Ferrypay inte lyckats och det är under all kritik. Vi fortsätter stöta på Ferrypay runt detta men ju fler som gör det desto bättre!

2022-07-17 Fick idag besked från en resenär som fått dragningar för färjeöverfarter på sitt kort att 1 av 4 var feldebiterad 🙁 Lite för många sådana exempel tyvärr från flera andra håll! Men trots att det är små summor så måste vi bestrida beloppet till Ferrypay så de förstår att det blir fel!

2022-07-18 Idag lyckades jag registrera mig och min MC men då med ”fel” kreditkort vilket gör att betalningarna hamnar fel och får efterjusteras av mig 🙁 Fortsatt inget besked varför det inte funkar med ”rätt” kreditkort? Båda är öppna för internethandel och utlandsbetalningar?

Författare till artikeln: Hans Rönnegård / mctouring.se

Check Also

RESOR 2023 mctouring.se

Reseprogram 2023! Följ med på en härlig upplevelse med MC-touring i fokus. Vi kör resor …