Rekommenderat i webbshoppen!

Resan till Krystall 2014

Resan till Krystall, 9-15 februari 2014

P1000301Följ med på ett riktigt MC äventyr direkt i början av det nya MC-året! Vi startar i Gagnef och tar Kopparleden mot Röros på vår väg mot Krystall-Rallyträffen på Spidsbergseter. Vi far sedan hem genom Österdalen och över Sälenfjällen tillbaka till Gagnef igen. Vi kommer att köra fina snö och isvägar men vissa sträckor med bar asfalt förekommer (beror lite på vädret). Vi undviker saltade vägar och det blir bara i nödfall vi väljer att köra någon sådan sträcka (beror också på vädret). Vi kör antingen tvåhjuligt med bildubbat och skidor, tvåhjuligt med långdubb eller trehjuligt med sidvagn. Vi kommer att ha med minst en sidvagns MC med extra ström, verktyg, spadar och bogserlina (men bara för säkerhetsskull 🙂 Vi kommer att bo i gemensamma stugor och vandrarhem förutom två nätter på Krystall då det blir hotell med helpension. Passa på att njuta härlig vintertouring i glada vänners lag och träffa många nya MC vänner från hela Europa på Krystall!

Beskrivning
Vi träffas i Gagnef söndagen den 9 februari där vi har vår första övernattning i gemensam stuga. Vi träffas på kvällen och samlas för kvällsmat och information runt vår fortsatta färd. I Gagnef finns det också möjlighet att parkera bil och släp för den som kommer söderifrån och inte har bra alternativ för att slippa saltade vägar. På måndagmorgonen packar vi sedan våra MC och drar iväg norrut längsmed Kopparleden.

CIMG4716Vi väljer småvägar så långt det är möjligt och allra helst de med riktigt snö och isunderlag. Vi tar vägen väster om Siljan och följer sedan Vasaloppsvägen upp mot Älvdalen. Från Älvdalen kör vi sedan längs med österdalälven upp mot Särna där vi har vår andra övernattning på vandrarhem. Vi försöker så långt det är möjligt att köra under de ljusa timmarna och undviker så långt det går mörkerkörning. På tisdag morgon när det börjat ljusna packar vi så åter våra MC efter en god frukost och kör via Idre och Femunden mot Röros där vi har vår tredje övernattning.  I Röros passar vi på att se byen med sina pittoreska  trähus och lämningar efter den kopparbrytning som en gång i tiden var Röros ”guldgruva”. Kopparleden som vi följt är en väg/led som tidigt använts på de färder som gjordes mellan koppargruvorna i Falun och Röros. På onsdag morgon är det då dags att dra mot Krystall och vi följer vägen ner mot Österdalen innan vi tar av in på väg 29 mot Folldal. I Folldal svänger vi sedan av in på Rondanevägen (riksväg 27) för vidare färd mot Ringebufjellet och Spidsbergseter där Krystall-Rallyt 2014 hålls. På Spidsbergseter har vi två övernattningar på hotell med hel pension så här finns nu alla möjligheter att äta upp sig ordentligt, efterrättsbordet brukar vara runt 14 meter 🙂 Vi får också möjlighet att träffa andra vintertourers från hela Europa och även beskåda alla sorters idéer och uppfinningar för att underlätta härlig vintertouring 🙂 2013 var vi ca 130 stycken från Skandinavien, Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien och ytterligare ett antal länder, hur många vi blir 2014 återstår att se, men vi vill gärna se fler svenskar 😉

TranstrandFör den som vill finns även möjlighet att göra en dagstur under torsdagen men det går också bra att bara njuta hotellivet för en dag. Hotellet har SPA och simbassäng så ta med badshortsen 🙂 På Fredagen packar vi så våra MC igen och drar åter vidare över Ringebufjellet ner mot Österdalen för vidare färd via Koppang, Rena och Trysil innan vi når Transtrand och sista övernattningen på vår resa. Lördag morgon packar vi så för sista gången på vår gemensamma resa för vidare färd ner längs västerdalälven mot slutmålet Gagnef. I Gagnef finns möjlighet att ha ytterligare en övernattning för den som så önskar.

Du bör ha viss vana av vinterkörning så att du behärskar din MC på vinterunderlag. Vi idkar ingen buskörning utan vi färdas i lugn takt på små vägar och sällan i farter över 80 km/h. Det är härlig vintertouring som gäller så vi vill njuta både körning, väder och vind och härliga vyer i ett fantastiskt vinterlandskap 🙂

Din MC ska vara utrustad med dubbdäck, långa eller korta. P1000428Lämpligen kompletteras kort dubb(bildubb) med skidor som gör det enklare att ta sig fram i fall det skulle komma mycket snö. Med lång dubb(typ endurodubb) kan det bli besvärligt om det blir långa sträckor med bar asfalt men vi försöker så långt det är möjligt att minimera sådana vägval. P1000359Erfarenhet från tidigare resor ger att det brukar finnas åtminstone is och snösträngar att hålla sig till om asfalten börjar krypa fram. På vägar med grusunderlag har vi sällan sett barmark. Har du sidvagn funkar det också bra med både kort och lång dubb och för den som så önskar kan vi hjälpa till både med däckval och dubbning om du är ute i god tid före resan. Läs också mer om dubbade däck och MC med skidor men också annan vinterutrustning här på hemsidan! Vi som guidar kommer att ha med enklare sjukvårdsutrustning, resemedicin, verktyg, däcklagning, slang, pump, extra bilbatteri, bogserlina och lite andra nyttiga saker i fall något går sönder eller helt enkelt inte vill starta. Vi kommer också senare att presentera mer information runt både personlig utrustning och lösningar för din MC för att få ut det bästa möjliga av resan.

Kostnad
Vi vet idag inte exakt vilken kostnad det blir för hela paketet (beror lite på vilka övernattningsbokningar det blir) men ca 4400 – 4700:-(då är 2700:- vad det kostar med två nätter på Krystall). Betalningen görs vid ankomst till Gagnef eller strax före avresa dit. I kostnaden ingår allt boende(6 nätter), fika och kvällsmat vid starten, frukost alla morgnar samt alla måltider vid boendet på Krystall/Spidsbergseter. Vi guider har även med verktyg och utrustning för eventuell felavhjälpning. det ingår också ett stycke av mctouring.se’s Super-BUFF i dubbel fleece, riktigt skön vid vinterkörning 🙂 Vid sjukdom eller annat legalt förhinder betalas ingen kostnad förutom möjligen en avbokningskostand på Krystall-hotellet som följer normala regler för hotellavbokning, vilket också brukar innebära full återbetalning om det sker en viss tid innan.

Anmälan görs till mctouring.se/Rönnegård Bädd&Frukost Gagnef, Epost: Hans Rönnegård eller med telefon 0241-61242, Mobil 072-2046200. Frågor eller andra funderingar vänd er då gärna till guiderna Hans Rönnegård, Mobil: 072-2046200 eller Göran Svensson, Mobil: 073-9403335. Det går bra att bara göra en preliminär anmälan i väntan på slutgiltigt kostnad!

Lunch och middag de dagar vi är på resa(alltså inte på Spidsbergseter och Krystall) äter vi ute på någon lämplig restaurang eller bykrog. Kostnaden för dessa måltider är inte inräknande i kostnaden för resan.

Resan har också en egen Facebookgrupp ”Resan till Krystall 2014”, där vi kommer att delge information, bilder och annat som kan vara nyttigt både före, under och efter resan 🙂 Länk till gruppen: Facebookgruppen Resan till Krystall 2014!

Se bilder från resan 2013!

Vid samlingen söndag kväll samlas vi på Tallbacken i Gagnef, Rönnegård Bädd&Frukost, Tallbacksvägen 19 78530 Gagnef. Se karta och koordinater här nedan!

Länk till karta, koordinater och adress för Rönnegård Bädd&Frukost och start för resan!

Länk till Rönnegård Bädd&Frukost egen hemsida!

Se filmen från Resan till Krystall 2011!

Planerad färdväg Gagnef – Röros

Visa större karta

Planerad färdväg Röros – Gagnef

Visa större karta

Kommentera