Rekommenderat i webbshoppen!

Norska Pärlor Tälttur 2013


CIMG3761Norska Pärlor Tälttur 2013, 4-10 Juli
En resa som tar oss till några av Norges vackraste vägar och vyer! Vi färdas mest på asfalt men även någon grusväg som bjuder på det där lilla extra i det norska fjäll- och fjordlandskapet. Vi bor i stora tält med ståhöjd och sover på eget liggunderlag och i egen medhavd sovsäck. Vi lagar gemensam frukost och äter en enklare lunch ute efter vägen. Middagen ordnas antingen på egen hand i tältet eller på närmaste bykrog. Vi färdas i lugn takt och har aldrig längre körpass än 50-70 minuter. En resa med ett enkelt och friluftsmässigt boende men som bjuder på storslagen natur och härliga hojvägar. Välkommen med och upplev några av Norges vackraste pärlor!

Vad ingår och vad behöver tas med

Vi bor som sagt i gemensamma tält 4-5 personer i vart tält. Tälten håller måtten 5 meter i diameter och 3 meter i höjd och är så kallade tältkåtor eller tipis med golv. Vi campar på etablerade campingar där det finns tillgång till servicehus med toalett och dusch. Vi lagar till gemensam frukost, som ingår i resan, på gas kök och det finns The-påsar och Kaffepulver både när vi slagit läger och vid pausar efter vägen. Det ges möjligt till att köpa en enklare lunch under dagen och på kvällen ges möjlighet både till egen matlagning vid tältet och att gå ut på bykrogen. Lunch och middag ingår inte resan förutom en lunch som ingår! Du behöver, förutom ombyten och MC utrustning, ha med dig sovsäck, liggunderlag, handduk, termos, tallrik, mugg och bestick.

CIMG3789Vi kommer att samlas i Gagnef, Dalarna, där vi har vår första övernattning på Rönnegård Bädd&Frukost (alltså inte tält första natten). Vi samlas där och har en gemsam kvällsfika där vi också presenterar oss för varandra och har lite information för resan. Vi kommer sedan att ta oss upp genom Siljansbygden mot dalafjällen där vi passerar in i Norge och till Österdalen där vi har vår första övernattning i tält. Vi fortsätter sedan upp genom Österdalen mot CIMG3888Alvdal och svänger av mot Rondane där vi sedan följer Grimsdalen (en fjällvandringen på tvåhjul genom Rondane) till Gudbransdalen där vi har vår tredje övernattning. Vi fortsätter nu ner mot den välkända Romsdalen med Trollväggen och Trollstigen som höjdpunkter, för att sedan fortsätta mot en av Norges vackraste pärlor Geiranger. I Geiranger försöker vi också få till ett besök på Dalsnibba 1500 möh. Efter Geiranger bär det upp på fjället igen och vi tar oss mot Styrnfjellet och den härliga strynefjellsvägen. Vi fortsätter sedan ner mot Lom där vi har vår fjärde övernattning. Om vädret är med oss så gör vi här en kvällsutfylkt upp till Galdhöpiggen där vägen slutar på 1850 möh. Nu fortsätter resan upp över ”Norges Tak” Jotunheimen och Sognefjell med otaliga toppar över 2000 möh. vi tar oss sedan ner mot Sognefjord (Norges största fjord 20 mil lång och 1300 meter djup) för att fortsätta vår resa mot Aurland och Flåm, där kryssningskeppen står på kö i fjorden här har vi också vår femte övernattning. I Flåm finns också möjlighet att göra en kvällsutflykt till Stalheimskleiva och en av Norges brantaste serpentinvägar (18%) som slutar vid Stalheim och en fantastisk utsikt. Nu är det dags att styra mot Sverige igen och det gör vi genom att följa dalen upp från Aurland mot Geilo och Gol innan vi till sist når ner mot Mjösa (Norges största insjö) och vår sista gemensamma övernattning. Nu bär det av hemmåt via Hamar och Elverum innan vi når svenska gränsen vid Lutnes/Rörbäcksnäs. För den som ska långt söderut eller mot väst i Sverige kan det vara lämpligt att avvika här, eller tidigare. Den som ska mot Stockholmstrakten har närmaste väg ner via Gagnef och söderut.

Guiden kommer att ha med enklare verktyg, punkalagning, startkablar och reservdunk. Guiden har även med första förband och enklare smärt- och resemedecin i fall olyckan skulle vara framme. Guiden bjuder även på information och berättelser från de platser vi besöker. 

Som bekväm guide kan jag även tipsa om ett riktigt bra liggunderlag för den som vill sova mjukt och skönt 🙂 Exped SynMat heter en riktigt skön madrass som är stoppad med syntetfiber. Den finns i en mängd olika tjocklekar och även storlekar. Den största är 65 cm bred och 9 cm tjock och klarar temperaturer ner till -25 (men det ska vi kanppast råka utför på en sommar resa ), den har även inbyggd handpump. I hoprullad tar den ungefär så stor plats som ett halvt liggunderlag. Den finns också i enklare modeller och det finns varianter från ca 1100 – 1900 SEK. Här är en länk till en försäljare om det skulle vara intressant!

Anmälan och pris

Priset för hela paketet är 2450 kronor var av 300 kronor är anmälningsavgiften. Slutbetalning görs vid ankomst till Gagnef eller strax före avresa dit. Avbokning kan göras fram till två veckor före start av resan. Vid sjukdom eller annat legalt förhinder krävs ingen betalning för resan även om den måste avbokas ända fram till startdatumet. I priset ingår: Tältplats(campingavgift) och sovplats i tält, en serverad frukost och fem gemensamt tillagade (frukost ingredienser ingår), en lunch, fika vid vid dagsturerna samt all guidning. Anmälan görs till mctouring.se  Epost: Hans Rönnegård (hans@mctouring.se) eller med telefon 0241-61242, Mobil 072-2046200. Frågor eller andra funderingar vänd er då gärna till guiden Hans Rönnegård, Mobil: 072-2046200.

 

3 Kommentar

  1. Vilka datum gäller 2014?

Kommentera