Rekommenderat i webbshoppen!

Norska Pärlor Hotelltouring 2017


47Norska Pärlor Hotelltouring, 5-12 Augusti
. Följ med på en resa med många historiska förtecken. En resa som bjuder både härlig MC-touring men också magnifikt boende där vi går till dukat bord varje kväll för att avnjuta en härlig meny, ofta med stark lokal prägel! Vi siktar in oss på historiskt intressanta platser där det finns en speciell berättelse antingen för orten/platsen eller för det hotell som vi bor på. Vi börjar i hjärtat av Dalarna, Tällberg, och far sedan vidare västerut mot norska gränsen där vi tar sikte på norska fjäll och fjordar. Vi har sedan sex fantastiska övernattningar i Norge innan vi åter far mot Sverige och avslutar resan där vi började i Siljanstrakten 🙂

Detaljerad beskrivning
Dag 1
Resan startar i Tällberg, där den svenska turismens vagga en gång stod.  Här njuter vi en härlig utsikt över Siljan från Green HotelCIMG3269Här har vi vårt första boende och gemensamma middag och vi samlas för information inför den fortsatta resan och njuter äkta dala-atmosfär 🙂

Dag 2
Vi startar på morgonen från Tällberg och kör upp genom Dalaskogarna mot Dalafjällen och tar oss över kölen, via det mindre vägnätet, mot Norge och Österdalen. Vi passerar Elverum innan vi åter tar upp längs med bergskanten ovanför Hamar och med sikte mot Sjusjöen, känt från OS i Lillehammer som längdåkarnas eldorado. Här söker vi upp Rustad Hotell og Fjellstue med anor från 1930-talet. Vi njuter sedan kvällen i härlig klassisk norsk fjällmiljö på strax under 1000 meter över havet.

30Dag 3
Nu fortsätter vår resa ner från fjället mot Norges största insjö Mjösa och Lillehammer. Från Lillehammer sneddar vi väster ut över ett mer låglänt bergsområde mot Dokka för fortsatt färd över nästa bergspass till Fagernes. Efter Fagernes så är vi åter uppe på nästan 1000 meter över havet och tar oss över Golfjellet till Gol, där vi ansluter riksväg 7 mot Bergen. Nu påbörjar vi åter en långsam klättring upp mot Hardangervidda (Norges största fjällplatå) som vi tar oss över innan vi via Måbödalen klättrar ner mot fjordarna, ner till Eidfjord. Här har vi nu vår tredje övernattning på Eidfjord Fjell og fjordhotel med en härlig utsikt över kringliggande fjäll och fjord. Eidfjord är den fjordarm på Hardangerfjorden som når längst in i landet.

Dag 4
Vi fortsätter nu resan längs med Hardangerfjorden och ger möjlighet att uppleva Hardangerbron (Hängbro över Hardangerfjorden ca 1300 meter lång och 55 meter över havsytan). Hardangerfjorden är också omtalad som ”Norges Trädgård” på grund av sitt milda klimat som kan jämföras med breddgrader i centraleuropa. Självklart är det golfströmmen som spökar här och efter som fjorden är djup så blir det mycket vatten som värmer och håller frosten på avstånd. När vi åker längs fjorden så lägg märke till alla enorma fruktodlingar som kantar fjorden och de skördar som nu är på gång att börja skördas. 23Vi fortsätter nu in i en av de smalaste delarna av Hadrangerfjorden Oddafjorden och når som längst in till Odda. Här kan vi idag beskåda både fungerande och nedlagd tung industri som visar på en epok där fjordarnas djupa vatten(lätt för stora båtar att ta sig in) och fjällens höga höjd(lätta att få fram billig elkraft) gett förutsättningar för en blomstrande industri. Tyvärr innebar det också att smogen låg tät i fjordarna i början av 1900-talet och kombinationen trädgård och industri var kanske inte alltid den bästa, eller så gjorde det att medelvärdet blev OK 🙂  Nu fortsätter färden upp mot fjället igen och de södra delarna av Hardangervidda och vi tar sikte på Rördal, en liten nersänkt pärla mitt på fjällplatån. Från Rördal väljer vi nu att köra väg 520 Saudavägen som endast är öppen för trafik sommartid och det går nästan att förstå varför 😉 Vår övernattning har vi sedan nere vid fjorden i Sauda.

2014-06-16-08-50-54

Dag 5
Nu fortsätter vår färd längs flera olika fjordarmar vidare ut mot den norska Nordsjökusten och den Norska oljeindustrin med allt vad det innebär. Trots denna ganska smutsiga industri så ser vi mest vacker natur och vi kan fortsätta njuta både körning och vyer. Från trakterna av Stavanger så tar vi sikte på Nordsjövägen som vi följer längs med kusten och ett stenlandskap som till och med bitvis slår Småland. Här kan man fundera på hur mycket svett och arbete som krävts för att rensa åkrarna från all sten! I Songdalsstrand stannar vi till och här har vi vår femte övernattning i ett härligt gammalt fiskeläger på Songdalstrand Kulturhotell, där är det lite trångt med parkering men det ska nog fixa sig. Här bor vi de olika byggnader som tidigare härbärgerade fiskelägets administration och skötsel, ett annorlunda men härligt och speciellt boende 🙂

Dag 6
Nu tar vi åter sikte in mot landet och följer dalgångarna upp mot fjället, men innan vi helt lämnar fjordlandskapet så passar vi på att köra ner till Lysebotn, en spektakulär tur med vidunderlig utsikt. Den som nöjer sig med utsikten från fjället kan stanna kvar vid Örneredet och bara njuta medans övriga ges möjlighet att köra de 32 serpentinkurvorna ner till kajen vid fjorden. 2014-06-16-14-17-57Väl uppe igen på fjället så tar vi Suleskarvägen över mot Setesdal ytterligare en av Norges vackraste dalgångar. Vi tar oss nu genom ett landskap som präglas av djupa dalgångar där botten i vissa dalgångar ligger mindre än 100 meter över havet, och då är vi ändå fortsatt i de södra delarna av Hardangervidda och det område där den moderna skidåkningen har sin vagga, Telemark. Visste du att ordet  slalom från början är norskt(sla låm) och betyder ”slutande bana” 🙂 Här bland djupa dalar har vi så vår sjätte övernattning på Seljord Hotell med anor från 1800-talets klassiska era då adel och kungligheter från hela Europa sökte sig ut bland Norska fjäll och fjordar.

Dag 7
Nu tar vi sikte rakt österut igen och vi kör via mindre dalgångar och genom skogar över mot de mer bebyggda trakterna norr om Oslo och Gardemoen. 2014-06-17-17-28-55Vi rundar Gardemoen genom ett mer låglänt landskap och vi följer sedan Glomma (en av Norges största älvar) mot den svenska gränsen men innan vi når dit så tillbringar vi en natt på fästningen i Kongsvinger. Vi bor i de gamla manskapslogementet(nu mera ombyggt till ett exklusivt hotell) inne på borggården och kan beskåda den utsikt som de norska soldaterna hade mot Sverige och en eventuellt hotande invasion. Trots ett ganska beskedligt landskap, här i södra delarna av Norge, så var och är detta en av få riktigt möjliga invasionsvägarna från Sverige in i Norge och mot Oslo. Kongsvinger fästning ligger därför riktigt strategiskt och kunde med sina rejäla kanoner förhindra att svensken tog sig över Glomma och vidare mot Oslo 🙂

Dag 8
Nu är det dags att tänka på hemfärd och beroende på var i Sverige du bor så skiljs kanske våra vägar här. Men för den som ska mot Dalarna, Stockholm och östra delen av Sverige så är det bara att fortsätta följa guiderna över mot Värmland och vidare mot Dalarna. Vi tar vägen genom en fager frykdalsbygd  och Torsby över mot Ekshärad och vidare mot Hagfors, Fredriksberg, Nås och Gagnef där det då är dags att ta farväl av de sista som hängt på  och avsluta vår gemensamma resa. För den som så önskar så kan vi ordna boende ytterligare en natt antingen på hotell eller på vårt eget vandrarhem Rönnegård Bädd&Frukost innan fortsatt färd mot hemmet (ingår inte i resan pris utan beställs i så fall separat 250:-/person).

Vi färdas mellan 25-35 mil per dag oftast med de längre etapperna vid in och utresa. Vi kör heller aldrig mer än 50-80 minuter i sträck innan vi tar en paus, kortare eller längre beroende på vad som är lämpligt.

38Boendet
Vi bor uteslutande på hotell med god standard och del i dubbelrum och det finns dusch och toalett i varje rum. Det finns viss möjlighet till enkelrum men det är ett begränsat antal, eller efter hur det är möjligt (notera sådant ösnkemål vid anmälan). Vi har valt hotell med speciell prägel och ofta med en lång och intressant historia. Förutom härliga vägar med njutbar MC-touring och fantastiska vyer så är det just hotellen och dess atmosfär som står i fokus. Flera av hotellen ingår i den norska hotell- och restaurangkedjan ”De historiske” Stilen varierar och det är allt från nytt till riktigt gammalt som bjuds men med god klass, så passa på njut 🙂

06Mat
Vi bor som sagt på hotell med halvpension så det innebär att det alltid är serverad frukost och lika så middag. På vissa hotell är det kvällens middagsbuffé och på andra kvällens två- eller trerätters middag (frukost och middag ingår i priset men dryck tillkommer och betalas av var och en separat). 18Lunch, om nu någon orkar äta det, intar vi på lämpligt ställe efter vår väg och vi försöker landa för detta någon gång mellan kl 12.30-14 (lunchen ingår inte i priset). Guiden håller med hett vatten och kaffepulver, the och tilltugg för fika när det passar på för- och eftermiddag i det fria om vi inte hittar ett mer mysigt café som alternativ 🙂

Övrigt
Guiden har med sig punkteringslagning, pump, verktyg, startkablar, enklare resemedicin och enklare sjukvårdsmaterial, som vi dock hoppas att vi inte behöver använda men i fall att. Bilderna på sidan hämtad från tidigare resor!

Kostnad
Förare 14 600 kr, passagerare 13 900 kr, inkl anmälningsavgift 500 kronor och alla skatter och resegaranti. I priset ingår 7 övernattningar med del i dubbelrum och med halvpension, fika med kaffe, the och tilltugg efter vägen, all guidning samt alla bom- och färjeavgifter som ingår i rutten. Var och en betalar själv bränsle samt övrig mat och privata utgifter. Kostnad tillkommer också om du önskar annat än bordsvatten till middag och det betalas separat av var och en på plats. Det finns också ett begränsat antal enkelrum men då tillkommer en kostnad på 2100 kr / person.

Guider på resan
Hans och Gun Rönnegård, med många års erfarenhet av guidade turer i Skandinavien men med en extra stor förkärlek för MC-touring i Norge.

Bilderna hämtade från tidigare resor!

Se bilder från resan 2016 här!

Se bilder från andra Norska Pärlor här!

Här kan du följa resan på Facebook!

Intresserad av att hänga med

Boka din resa här!

(Om det inte fungerar eller om platserna markeras som slut, kontakta guiden!)

Resevillkor och resegaranti: mctouring.se använder Allmänna villkor för paketresor – Konsumentverket och har ställt lagstadgad resegaranti hos Kammarkollegiet.

Arrangör: mctouring.se / Ronnegard Adventure AB, mctouring.se med adress: Tallbacksvägen 19 78530 Gagnef / Orgnr: 556998-3421

Frågor eller andra funderingar kontakta guiderna
Gun och Hans Rönnegård på e-postadressen hans@mctouring.se, mobiltelefon 072-2046200.

Guider: Gun och Hans Rönnegård
Gun och Hans har 40 års erfarenhet av resor i Norge och det blir långt mer än en tur per år till vårt västra grannland, sommar som vinter och givetvis på motorcykel. Det funkar också bra med både Tält och Stuga men varför inte också lyxa till det med hotell för att få ytterligare en dimension av resan 🙂

MC-touring när den är som bäst!

p1050027p1050051

Stängt för kommentarer