Rekommenderat i webbshoppen!

Norska Pärlor Grustouring 2016

Norska Pärlor Grustouring 2016 20-27 Augusti. Norska Pärlor Grustouring, eller kanske ännu bättre äventyrstouring, innebär att vi tourar på jakt efter de där riktigt fina vägarna över fjället eller genom skogen! Det är helt enkelt MC-Touring när den är som bäst på både asfalt och grus! Varför gör vi då ett sådant upplägg? Jo det är för att nå längre ut i det enormt stora vägnät som finns både i Sverige och Norge och se platser som vi aldrig kommer riktigt nära om vi bara håller oss till det allmänna och asfalterade vägnätet. Vi kommer också längre bort från den stora semestertrafiken och vi kan avnjuta fjället och övrig natur på samma sätt som vid en vandring. Detta är alltså inte ”Grusbus” eller enduro/offroadkörning utan det enda som skiljer mot vanlig MC-touring är att det också är grusvägar i det allmänna och privata vägnätet som vi färdas på.

2015-08-17 13.47.40Norska grusvägar är också välkända för sin höga standard och ibland väljer jag hellre en fin grusväg än en asfalterad väg som inte sett omläggning på ett antal år, i alla fall om jag vill ha komfort på färden. Det krävs alltså ingen stor vana av grus och lämplig modell på motorcykel kan som exempel vara Triumph Tiger 800/1200, BMW 650/800/1200GS, Honda VFR1200/NC750/Africa Twin/Transalp, Yamaha Tenere 660/1200, Suzuki Vstrom med många fler. 2015-08-20 13.28.49Vet du att det går bra att köra grusväg med din motorcykel så funkar det även för denna resa. Lämpliga däck kan som exempel vara Metzeler Tourance, Michelin Anakee med flera bra för både asfalt och grus, det krävs inga speciella och grova grusdäck men det är självklart ok om det är sådana du har på hojen.


2015-08-20 08.23.23Boende

Vi kommer att bo på svenska och norska campingplatser och hyttegrender i små och större stugor med toalett och dusch i servicebyggnad strax intill eller i vissa fall i stugan. Ett enkelt men trivsamt boende. Alla stugor är utrustade med täcke och kudde, eller dyne och pute som det heter på norsk, så det enda som behöver plockas med på resan för sovandet är lakan och örngott, då lämpligen ett reselakan som är lätt att packa. Glöm inte heller handduk! Om du har sovsäck krävs underlakan och örngott!

Mat
Frukost ingår i paketet och tillreds av gruppen tillsammans i frukostlag, varje deltagare är med någon eller några gånger och dukar fram frukost under resan. I frukosten ingår Gröt, lingonsylt, fil eller yoghurt, müsli, ost och skinka, margarin eller smör, bröd, kaffe eller te och givetvis norska Lomper.
2015-08-18 10.46.29Vi guider står för alla inköp! Vi bjuder även på kaffe och te med tilltugg för fikapauser i det gröna. Lunch och middag betalas av varje deltagare på plats och vi guider ser till att det finns lämpliga alternativ för detta mitt på dagen mellan 12.30-14(lunch ingår inte i priset) och på kvällen samlas vi mellan 19-20 för gemensam avgång till middag för de som vill(middag ingår inte i priset). Två luncher ingår dock i priset på resan och är mat som vi kan tillreda på plats efter vägen om det saknas bra andra alternativ, varför inte vid en fin bäck på fjället 🙂

Rutten
Rutten i grova drag med eventuella mindre justeringar t.ex. på grund av väder och vind. Resan kommer att ta oss från Gagnef upp genom Dalarna till Norska gränsen och sedan vidare mot Trysiltrakten och upp genom Österdalen. Vi far sedan vidare genom Rondane mot kanten av Dovre innan vi tar av mot Gudbrandsdalen och Dombås. 2015-08-18 12.10.38Från Dombås tar vi sedan vägen över fjället till Vågå och Ottadalen innan vi fortsätter upp mot Jotunheimen och Valdresflya efter riksväg 51. Från Valdresflya tar vi sedan åter riktning mot Gudbrandsdalen och Vinstra för att sedan följa Peer Gyntvägen söderut mot Mjösa, Norges största insjö. Därifrån bär det sedan uppåt igen över fjället mot Österdalen. Nu är vi åter nere i skoglandskapet och vi letar nya fina vägar fram emot gränsen och återresan till Dalarna och Gagnef där vi avslutar det hela, eller var helst det passar att avvika sista dagen. 2015-08-21 10.07.40Det blir ungefär 60% grus och 40% asfalt och vi väljer för det mesta mindre vägar i det allmänna vägnätet. Om väder och vind tillåter kommer vi också att göra ett par toppbestigningar i den norska fjällvärlden. Kända vägar vi kommer att köra: Vinjevägen, Grimsdalsvägen, Slådalsvägen, Jotunheimenvägen, PeerGyntvägen, Birkerbeinervägen med många fler. Det kan bli justeringar på rutten på grund av boendet. Många hyttecamper tar bokningar först efter nyår och då kan det krävas vissa ändringar om det inte finns plats på tänkt boende. Vi färdas mellan 25-35 mil per dag oftast med de längre etapperna vid in och utresa. Vi kör heller aldrig mer än 50-80 minuter i sträck innan vi tar en paus, kortare eller längre beroende på vad som är lämpligt.Vi kommer även att kunna tillhandahålla ruttfiler för TomTom och Garmin till den som så önskar, finns färdigt någon veckor före avfärd. (Bilderna på sidan från resan 2015)

Körningen
Vi färdas i lugn takt och håller för vägarna lämplig, normal och laglig hastighet(oftast max 70-80 km/h i det mindre asfalts och grusvägnätet). Vi tar täta pauser och kör aldrig längre än 50-80 minuter i ett sträck. 2015-08-20 15.38.47Vi håller ihop med en guide i täten och en i kön men vi kan också dela upp oss på platser där vi finner det lämpligt. Vissa sträckor ges också möjlighet att köra på egen hand för valfria fotostopp etc. Flera av vägarna är så kallade bomvägar med avgift men alla bomavgifter ingår i resan och betalas gemensamt av guiderna.

Övrigt
Annat som är lämpligt att ta med sig är termos för varmt vatten till fika, tallrik och bestick för frukost. Guiderna har med sig punkteringslagning, verktyg, startkablar, enklare resemedicin och enklare sjukvårdsmaterial.

Kostnad
Förare 7600 kr, passagerare 6900 kr, inkl anmälningsavgift 500:-. Då ingår 7 övernattningar i 4-6 bäddsstugor eller rum typ vandrarhem, frukost(som vi guider inhandlar och som vi tillreder gemensamt i frukostlag), två lunch samt alla vägavgifter och färjor. Var och en betalar själv bränsle samt övrig förplägnad och privata utgifter.

Intresserad: Anmäl kan du göra här!

(Om det inte fungerar eller om platserna markeras som slut, kontakta guiden!)

Frågor eller andra funderingar vänd er då gärna till guiderna Hans Rönnegård, Mobil: 072-2046200. Göran Svensson på e-postadressen goran@mctouring.se, mobiltelefon 073-9403335.

Resevillkor och resegaranti: mctouring.se använder Allmänna villkor för paketresor – Konsumentverket och har ställt lagstadgad resegaranti hos Kammarkollegiet.

Arrangör: mctouring.se / Ronnegard Adventure AB, mctouring.se med adress: Tallbacksvägen 19 78530 Gagnef / Orgnr: 556998-3421
Denna resa körs även i samarbete med SMC Travel AB

Bilder från Norge Grustouring 2015!

Guider på resan
Hans Rönnegård och Göran Svensson, guider med många års erfarenhet av resor i Skandinavien på både asfalt och grus.

Hans Rönnegård 01 Göran Svensson

Stängt för kommentarer