Rekommenderat i webbshoppen!

Dagagenda – Norge Grustouring 2015

Norge Grustouring 2015

Ett reseupplägg som tar oss till det norska fjäll- och fjordlandskapet men där vi inte bangar för att även köra grusväg. MC-touring på alla underlag, så länge det är väg! Vi siktar in oss på några av Norges härliga grusvägar, ofta bomvägar(betalvägar), som går över fjäll och genom skogar och som allt som oftast också är en genväg, i alla fall i mil räknat 😉 Vissa dagar blir det mycket grusväg och andra mindre men det är den totala upplevelsen som räknas och att det inte är underlaget som styr vart vi kör. Upp till 80% av det svenska och norska vägnätet är grusväg och det vore ju synd att missa alla de platser som kan upplevas efter dessa transportleder, ofta också med en lång historisk berättelse. Vi bor gemensamt i 2-4 personer i rum/stuga/hytte(norsk stuga) och frukost tillagar vi själva i frukostlag. Lunch och middag intar vi på någon lämplig bykrog eller efter vägen, för den som vill, annars går det också bra att fixa till något eget efter vägen eller i rummet/stugan/hytten:)

DAG 1, 15 Augusti
Ankomst: Från kl 16-18
Samling och kvällsfika: ca 19

Vi samlas för vår första övernattning i Gagnef, Dalarna på Rönnegård Bädd&Frukost. Den här natten bor vi i enkla sommarrum på en typisk dalagård 2-4 bäddar i varje rum. Toalett och dusch i servicehus.

Vi samlas för kvällsfika(Kaffe/The smörgås och pålägg) och information inför resan ca kl 19.

Vill du äta middag vid ankomst till Gagnef så finns det en restaurang på promenadavstånd(400 meter) från boendet där de serverar Pizza och vanlig husmanskost. Finns även en enklare Thai restaurang nere vid älven (ca 400 meter). Där finns också vår omtalade flottbro som tyvärr just nu är obrukbar men som med lite tur öppnar den 16 augusti lagomt för vår utfärd 🙂

Rönnegård Bädd&Frukost, plus karta!

DAG 2, 16 Augusti
Frukost: 8.00 (serverad frukost)
Avresa: 9.00
Etappmål: (ca 30 mil) Venjan, Lövnäs, Nornäs, Mörkret, Drevdagen, Riksgränsen, Drevsjö, Femunden.

Lite mer asfalt första halvan och lite mer grus andra halvan av dagen.

Vi startar vår resa och första målet är Femunden i Norge där vi har vår första övernattning på ett enklare hotell. Vi kör upp genom skogarna på västra sidan om Siljan, upp mot Venjan. Vi korsar sedan Vasaloppsleden norrut mot Lövsjön och Nornäs i det innersta inre av Dalarna. Nu tar vi sikte mot norska gränsen och vi passerar ställen som Mörkret och Drevdagen innan vi helt når fram. Strax efter gränsen når vi så Drevsjö och Femunden och vårt boende på Femundstunet.

Höjdpunkter: Flottbron, Siljansområdet, Vasaloppsvägen, Fulufjäll, Femunden.

DAG 3, 17 Augusti
Frukost: 8.00 (serverad frukost)
Avresa: 9.00
Etappmål: (ca 34 mil) Femunden, Tolga, Tynset, Savalen, Einunndalen, Dovrefjell, Sunndalen, Sunndalsfjorden.

Idag blir det en hel del asfalt förutom vägen runt Savalen och vägen genom Einnundalen.

Vi kör nu vidare upp genom Holöydalen mot Tolga. Vi följer sedan älven Glåma på östra sidan ner till Tynset innan det är dags att köra en av våra utvalda vägar runt Savalen. Efter den turen når vi sedan riksväg 29 som vi följer en liten bit innan det är dags att ta riktning mot Einunndalen. Vi kommer sedan åter ner på riksväg 29 och nu kör vi upp mot E6:an och Dovrefjell. Vi fortsätter E6 norrut mot Oppdal men innan vi når dit tar vi ner genom Sunndalen mot dagens slutmål Sunndalsöra. Vårt boende har vi på Traeldal vandrarhem.

Höjdpunkter: Femunden, Holöydalen, Savalen, Einunndalen, Dovrefjell(med fjället Snöhetta 2286 möh och ett stort fjällområde rikt på Myskoxar), Sunndalen porten ner mot Sunndalsfjorden mellan Dovre och Trollheimen.

DAG 4, 18 Augusti
Frukost: 8.00 (serverad frukost)
Avresa: 9.00
Etappmål: (ca 18 mil) Sunndalsöra, Aursjöhytta, Eikesdal, Vistadal, Åfarnes, Åndalsnes.

Aursjövägen grus men i övrigt asfalt.

Nu har vi nått en av resans höjdpunkter Aursjövägen mellan Sunndalsöra och Eikesdal. En väg som byggdes strax efter andra världskriget för att möjliggöra ett stort dammbygge på fjället med tillhörande kraftstation. Självklart blir det även en våffla vid Aursjöhytten 🙂 Om vädret och tiden tillåter gör vi kanske också en utflykt till Aurstaupet och Mardalsfossen. Vårt boende har vi på Åndalsnes Camping i hytte med dusch och toalett.

Höjdpunkter: Aursjövägen, Aursjöhytta, Aurstaupet, Eikesdal, Eikesdalen, Mardalsfossen(297 meter fritt fall, högst i Europa och totalt 655 meter), Romsdalsfjorden, Romsdalen, Trollveggen.

DAG 5, 19 Augusti
Frukost: 8.00 (serverad av frukostlag, guiderna utser frukostlag kvällen före)
Avresa: 9.00
Etappmål: (ca 21 mil) Trollstigen, Gudbrandsljuvet, Valldal, Linge(färja 15 min), Eidsdal, Geiranger, Dalsnibba, Videseter, Strynfjellet, Grotli, Bissmo, Lom.

Mest asfalt med den fina Strynefjellsvägen som ett grusigt undantag. Även vägen upp till Dalsnibba är nu mera asfalterad, på gott och ont.

Idag blir vi ”riktiga” turister genom att ta oss fram på den nationella tursitväg 63. Här hittar vi mängder av turistfällor men också spektakulär natur och häftiga vägar. Vi tar oss tid att njuta körningen och fånga lite härliga bilder. Vårt boende har vi i hytte med dusch och toalett på Fossberg i Lom.

Höjdpunkter: Trollstigen, Gudbrandsjuvet, Valldal, Norddalsfjorden, Örnesvingen, Örnvegen, Geiranger, Geirangerfjorden(med alla sina kryssare och mäktiga fjäll med fjällgårdar), Dalsnibba(1500 möh), Djupvasshytta, Videseter, Strynefjellet, Ottadalen, Lom .

DAG 6, 20 Augusti
Frukost: 8.00 (serverad av frukostlag)
Avresa: 9.00
Etappmål: (ca 15 mil) Lom, Garmo, Brimiseter, Jotunheimen, Randsverk, Lalm, Vågåmo, Slådalen, Dombås.

Mer grusvägar idag i form av minst tre olika bomvägar.

Idag ger vi oss åter i kast med det mindre vägnätet runt Ottadalen och upp mot Jotunheimen. Det är flera bomvägar och det finns flera alternativa utflyktsmöjligheter t.ex upp på Blåhö/Jetta om vädret tillåter. Vårt nattläger slår vi på Ljoshaugen hyttegrend i Dombås, enkla hytte med dusch och toalett i servicehus.

Höjdpunkter: Ottadalen, Brimisetern, Jotunheimen, Blåhö/Jetta (1605 möh med väg ända till toppen), Slådalsvegen, Dombås och porten till Dovre.

DAG 7, 21 Augusti
Frukost: 8.00 (serverad av frukostlag)
Avresa: 9.00
Etappmål: (ca 29 mil) Dombås, Dovre, Grimsdalen, Rondane, Atnabru, Enden, Atna, Koppang, Osen, Trysil.

Blandat asfalt och grus under hela dagens etapp.

Vi fortsätter vår färd över fjället via Grimsdalen ner mot riksväg 27 (Nationell turistväg, Rondanevegen). Färden går sedan vidare ner mot Atna där vi väljer att köra östra sidan om Glåma ner mot Koppang. Från Koppang väljer vi sedan att köra den lilla bomvägen över skogen ner mot väg 215 som tar oss österut mot Osen och Trysil. Vi tar den lilla vägen bakom Trysifjellet ner till vårt sista boende på Trysil hyttegrend. Här bor vi på vandrarhem i dubbelrum med gemensam dusch och toalett i korridoren.

Höjdpunkter: Gudbrandsdalen, Grimsdalsvegen, Rondanevegen, Österdalen, Osen, Trysilfjellet.

DAG 8, 22 Augusti
Frukost: 8.00 (serverad av frukostlag)
Avresa: 9.00
Etappmål: Hemmet eller Gagnef(ca 27 mil).

Här slutar den gemensamma resan och vägarna hemåt blir troligen mer av transport och mest asfalt.

Vi väljer nu antingen att ta egen riktning hem över eller så följs vi åt mot Gagnef genom Dalarna via Elverum, Törberget, Lutnes, Rörbäcksnäs, Torgås, Malung, Dala-Järna, Gagnef/Leksand.

Höjdpunkter: Blir svårt att hitta några höjdpunkter nu efter en sådan resa, men självklart bjuder även Sverige på härliga upplevelser och även så grusvägar om man det vill 🙂

 

Kommentera